Čebula izboljša okus marsikateri jedi ali pa popestri kakšno jed sicer bolj neizrazitega okusa. Brez nje si gotovo ne moremo predstavljati golaža. Nekaterim lahko čebula povzroča težave, meni na primer sveža čebula škodi, zato se jo izogibam. Nimam pa problemov s čebulo, ki je termično obdelana, zato jo skušam večkrat uporabiti na meni prijazen način, saj je čebula zelo zdrava.

 

cebulna-marmelada_1

Čebula je antioksidant in ima obilico zdravilnih učinkov. Znižuje nivo totalnega holesterola in trigliceridov in zvišuje raven dobrega holesterola. Čebula čisti kri, izboljšuje delovanje srca in krvnega obtoka, spodbuja prebavo in preprečuje napenjanje.

Z njo lahko zdravite tudi vneto grlo, deluje proti kašlju in bronhitisu. Hkrati preprečuje infekcije dihal in želodčne ter črevesne bolezni. Njeno redno uživanje zmanjšuje nevarnost obolenja za rakom želodca, debelega črevesa, danke, jajčnikov in grla. Ker je dober diuretik, preprečuje zastajanje tekočin, sečne kamne in artritis.

Raziskave so pokazale, da redno uživanje čebule izboljšuje gostoto kosti. Strokovnjaki jo zaradi tega priporočajo ženskam, ki so v menopavzi.

 

cebulna-marmelada_3

Čebulna marmelada pa je pravo odkritje čebulnega okusa. Odlično se poda k narezkom, posebej k špehu, brez nje že skoraj ne najdemo trendovskega hamburgerja, fantastično se poda k praktično vsem vrstam mesa.

cebulna-marmelada_4

Nekoč sem nekje prebrala, da je posebej pri čebuli, česnu in ostali zelenjavi, ki raste pod zemljo še posebej pomembno, na kakšen način je pridelana, zato sem od takrat posebej pozorna, da kupim čebulo biološke pridelave. Zelo me veseli, da se ponudba biološko pridelane zelenjave in sadja iz leta v leto veča. Sparova blagovna znamka Natur pur ima zares pestro ponudbo bio zelenjave in sadje, med drugim tudi rdečo čebulo.

cebulna-marmelada_5

SESTAVINE:

  • 500 g rdeče čebule
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 0,5 dl rdečega vina
  • 2 žlici rjavega sladkorja
  • 0,5 dl balzamičnega kisa
  • pol žličke soli
  • sveže mlet poper
  • malo timijana

PRIPRAVA:

Čebulo olupimo in prerežemo čez polovico. Vsako polovico narežemo na tanke lističe. Na oljčnem olju čebulo počasi pražimo, samo toliko, da postaja mehka – ne sme pa porjaveti. Solimo, popramo in dodamo timijan ter sladkor. Premešamo, da sladkor nekoliko karamelizira in zalijemo z rdečim vinom. Čebulo kuhamo na majhnem ognju toliko časa, da tekočina skoraj povsem povre. Nato zalijemo še z balzamičnim kisom in pokuhamo še toliko časa, da dobi marmelada lep svetleč lesk – približno 10 do 15 minut.

Čebulna marmelada se odlično poda k vsem vrstam mesa, predvsem k hladnem mesu v obliki narezkov in je nepogrešljiva v hamburgerjih.

cebulna-marmelada_6

Poskusite, ne bo vam žal!