Pečene jagode v creme anglaise_01_web

 

Samo en teden me ni bilo doma, pa je na visokih gredah nastala konkretna gužva okoli solat, rukola je šla v cvet in blitva je zrastla kot za stavo. Pa na rabarbari sem odkrila nekaj uši, tako da sem jo morala kar porezati. Zeliščni vrt se buhti od dišavnic. Kako dober občutek je, ko namesto na tržnico, zaviješ kar za hišo in nabereš točno tisto, kar je treba pojesti najprej. In potem, ko iz vsega tega sestaviš kosilo, ki je poleg vsega še pohvaljeno s strani vseh jedcev, takrat se zares počutiš dobro. In to še ni konec, kajti najbolj od vsega, ti je za takšno kosilo hvaležno tvoje telo. Junij je res top!

Za posladek smo si tokrat privoščili kar najbolj dišeče jagode z nekaj detajli, ki so njihov omamni vonj še nadgradili, nas pa navdušili.

Pečene ali pa toplotno obdelane jagode me vedno spomnijo na moje najljubše krompirjeve cmoke z jagodami, ki jih je za vso družino delala moja oma. Mmmm, kako je dišalo. Samo, če niso bili slivovi. Te kot otrok nisem preveč ljubila. Danes bi bilo drugače, če bi jih le lahko jedla. Tako pa si lahko ta vonj pričaram nekoliko drugače. In seveda je okus polne vanilijeve jajčne kreme odlična kombinacija k pečenim jagodam.

 

SESTAVINE:

  • 500 g jagod
  • 90 g kristalnega sladkorja
  • 2 žlici pomarančnega likerja
  • 6 rumenjakov
  • 250 ml mleka
  • 250 ml smetane
  • vanilijev strok
  • 50 g mandljevih lističev

PRIPRAVA:

Do vretja segrejemo mleko in smetano, v katero smo dali postrgan vaniljev strok. Stepamo rumenjake s 50 g sladkorja, da zmes popolnoma obledi. V jajčno zmes počasi vlivamo toplo mlečno mešanico. Jajčno smetanasto mešanico pretočimo nazaj v kozico in na najbolj možnem nizkem ognju ob stalnem mešanju mešamo toliko časa, da se zmes nekoliko zgosti. Crème anglaise ohladimo.

Jagode zložimo na steklen pekač in jih potresemo s preostankom sladkorja in pokapljamo s pomarančnim likerjev. Pečemo jih 15 – 20 minut pri 180 stopinjah Celzija in jih ohladimo.

Mandljeve lističe popražimo v suhi ponvi in ohladimo.

Na krožnik namevamo nekaj kreme, vanjo potopimo pečene jagode in potresemo z mandljevimi lističi.

 

Preprosti in učinkovito!