Čokoladna creme brulee torta2_web

 

Z objavo tele torte sem pohitela na željo prijateljice, ki bi rada za sinov rojstni dan naredila kakšno okusno in posebno torto. Makovo tortico z jogurtovo panna cotto je namreč naredila verjetno že večkrat kot jaz, pa tudi veliko drugih je že preiskusila. Glede na to, da vem, da ima zelo rada creme brulee  sem prepričana, da ji bo tudi tale torta všeč. Sicer lahko recept za to torto, poleg še dveh drugih mojih receptov, najdete tudi v zadnji številki Dolce vite, ki ponuja veliko informacij o meni ljubih Portovcih.

Torta, ki je pripravljena brez moke in tudi brez oreškov, ki bi jo nadomestili. Samo temna čokolada, smetana in jajca. In nekaj malega dodatkov. Rezultat pa božanski. Crème brulee je ravno pravi vložek v rahli čokoladni kremi, da razbije čokoladnost, ki sicer povsem običajen okus čokoladnega moussa ali pa čokoladne kreme dvigne na višji nivo.

SESTAVINE:

 • 5 jajc
 • 5 rumenjakov
 • 7 dl smetane
 • 500 g mascarponeja
 • 6 listov želatine
 • 8 žlic sladkorja
 • vanilijev strok
 • 250 g čokolade z vsaj 70 % kakava
 • 2 žlici kakava
 • maslo za namastitev
 • sončnično olje za namastitev
PRIPRAVA:

V hladno vodo namočimo 3 liste želatine. Rumenjake stepemo z dvema žlicama sladkorja. Skoraj do vretja segrejemo 4 dl smetane, v katero smo dodali postrgan vanilijev strok. Segreto smetano počasi prilivamo k rumenjakom in ves čas mešamo. Jajčno zmes prelijemo nazaj v kozico in med segrevanjem ves čas mešamo. Mešamo in segrevamo toliko časa, da se začne zmes gostiti. Dodamo ožete liste želatine in dobro premešamo. Jajčno zmes pretočimo skozi gosto sito in ohladimo. Ohlajeno zmes prelijemo čez globok krožnik, čez katerega smo pregrnili plastično folijo, ki smo jo na tanko premazali z oljem. Jajčno zmes postavimo v hladilnik čez noč.

Za čokoladni biskvit segrejemo pečico na 180 stopinj Celzija. Nad vodno kopeljo stopimo čokolado. Ločimo rumenjake od beljakov. Penasto stepemo rumenjake z dvema žlicama sladkorja. Posebej stepemo beljake v trd sneg. Približno 100 g stopljene čokolade med mešanjem postopno vlivamo v penaste rumejake. Na koncu v to zmes previdno vmešamo še beljakov sneg. Pekač, pregrnjen s peki papirjem namastimo z maslom in čez prelijemo čokoladno zmes za biskvit in pazimo, da v obliki kroga in da se čim manj razleze. Biskvit pečemo približno 10 – 15 minut. Ko se biskvit ohladi, ga z obodom za torte obrežemo s premerom približno 24 cm ter prestavimo na tortni krožnik.

Od preostale smetane odvzamemo 50 ml ter jo segrejemo. Smetano odstavimo, vanjo umešamo namočene in ožete preostale 3 lističe želatine ter dobro premešamo. Preostalo smetano stepemo, ji dodamo nekoliko ohlajeno smetano z želatino ter stopljeno in ohlajeno čokolado. Premešamo in postopoma dodajamo še mascarpone. Dobro premešamo.

Biskvit ima še vedno nameščen obod torte. Na biskvit naložimo približno polovico čokoladne kreme in pogladimo. Strjeno jajčno zmes – crème brulee prevrnemo čez čokoladno kremo. Jajčno strnjenko potresemo z nekaj sladkorja in ga z brenerjem karameliziramo. Čez naložimo še preostanek čokoladne kreme, pogladimo in torto postavimo v hladilnik – najbolje čez noč.

Previdno odstranimo obod torte in jo po vrhu potresemo s kakavom v prahu.

 

Kako se vam zdi? Ima potencial postati naslednja največkrat pripravljena torta tega bloga? 😉 Saj vemo, katera prednjači daleč pred vsemi, ne?