Skutino limonina torta s pistacijami_03

Ta-dam! Predstavljam vam mojo novo spletno stran, ki je nastajala zadnjih nekaj mesecev pod skrbnimi prsti in z veliko mero potrpežljivosti mladega računalničarja in web masterja, Jureta Gašparuta. Priznam, da si nisem predstavljala, da naju bo čakalo toliko dela in zagotovo si bom kdaj rekla, da bi kakšno stvar naredila drugače, a v tem trenutku sem vesela in ponosna, da je blog po petih letih dobil novo podobo. Zanjo, predvsem za logotip, pa je zaslužen tudi Vasja Grabner, oblikovalec in umetnik, čigar dela vas bodo zagotovo več kot navdušila. Hvala še enkrat obema!

In ker je navada takšna, da se ob obletnicah za trenutek sprehodimo po statistikah, mi dovolite še nekaj ocvirkov s tega področja. V petih letih je imela spletna stran 1.875.520 ogledov in še vedno je najbolj bran ter največkrat komentiran recept za Makovo tortico z jogurtovo panna cotto in malinovim želejem. Ta torta je prejela toliko pohval, da mislim, da je postala zaščitni znak tega bloga. V petih letih je nastalo 435 objav in s tem zvrhana mera receptov, med katerimi lahko izbirate. Zahvaljujem se vam za vseh 3.123 komentarjev, s katerimi ste mi polepšali ali pa popestrili vsakdan. Sedaj pa k torti, za katero sem dobila navdih na našem jesenskem potovanju po Siciliji, ki me bo za vedno navdihovalo s samimi lepimi spomini. O, moja draga Sicilija, še te obiščem!

Pravijo, da najboljše pistacije prihajajo ravno iz Bronteja na Siciliji. Bronte smo seveda obiskali in nekaj najboljših pistacij seveda pripeljali tudi domov, zato sem razmišljala, kako bi jih dobro unovčila. Mislim, da mi je s tole kombinacijo limone, lahke ricotte in lešnikov, to zelo dobro uspelo. Poskusite, tudi če pistacije ne bodo ravno sicilijanske…

Skutino limonina torta s pistacijami_01

 

SESTAVINE (torta premera 22 – 24 cm):

 • 4 jajca
 • 200 g praženih in mletih lešnikov
 • 5 žlic sladkorja
 • 4 žlice Limoncela
 • 4 rumenjaki
 • sok in lupina dveh bio limon
 • 250 g ricotte
 • 250 g mascarponeja
 • 350 ml smetane
 • 6 listov želatine
 • 200 g nesoljenih pistacij
 • 1 žlica medu
 • pistacijevo olje (ni nujno)
 • maslo

PRIPRAVA:

4 beljake stepemo v čvrst sneg skupaj s 3 žlicami sladkorja. Še vedno stepamo in postopoma dodajamo 4 rumenjake. Lešnike na rahlo umešamo v jajčno mešanico in zmes vlijemo v pekač, pokrit s peki papirjem in premazan z maslom. Pečemo 15 minut pri 180 stopinjah Celzija. Biskvit ohladimo in pokapljamo z Limoncelom.

Za limonino skutno kremo najprej nad vodno kopeljo, še najbolje v kovinski posodi, mešamo rumenjake z dvema žlicama sladkorja, limonino lupinico in limoninim sokom. Mešamo ves čas, da rumenjaki ne zakrnejo. Mešamo pa toliko časa, da se krema zgosti kot puding pri kuhi. Med mešanjem v hladni vodi namočimo liste želatine. Ko je jajčna krema zgoščena, ji dodamo še namočeno in ožeto želatino in dobro premešamo, da se ta popolnoma razpusti. Ko se krema nekoliko ohladi, a še ne strdi, vanjo umešamo ricotto in mascarpone ter rahlo stepeno sladko smetano. Skutno limonino kremo vlijemo čez biskvit in postavimo v hladilnik.

Pistacije na hitro popražimo v pečici – le toliko, da lupina lažje odstopi. Zavijemo jih v bombažno krpo in dobro zdrgnemo – kot lešnike po praženju, da odstopi lupina. Če odstranimo lupino, dobimo lepšo zeleno bravo. Tričetrt pistacijevih jedrc meljemo v zmogljivem blenderju skupaj z medom in kakšno kapljico pistacijevega olja. Meljemo tako dolgo, da dobimo gladko, gosto zmes, iz katere lahko oblikujemo okrogle pralineje. Preostale pisatcije pa zmeljemo v kavnem mlinčku in z njimi okrasimo obod torte.

 

Skutino limonina torta s pistacijami_02

 

Kaj pravite? Kako se vam zdi? Nova stran? Torta? 5 let?