presna-cokoladna-pomarancna-torta_2


Pravzaprav se pri nas v 2016 bolj malo sladkamo. Malo zaradi skrbi za zdravje, malo zaradi skrbi za telo, malo pa tudi zaradi tega, ker nam preprosto čas ne dopušča veliko eksperimentiranja. Zaradi slednjega, sem bila pred kratkim malce okarana, da ne objavljam več dovolj pogosto novih receptov. Ker je pritožba prišla s strani prijateljice, jo je pač bilo potrebno vzeti zares. Še isti dan sem pregledala zalogo sestavin in ugotovila, da se bomo po dolgem času sladkali s presno tostico. Oreščki so namreč pri nas skoraj vedno na zalogi. Še toliko bolje, saj so ti posladki na nek način brezgrešni. Pregrešiti se brez večje škode je pa dvojna zmaga;-)

Pomaranče v kombinaciji s čokolado so ena mojih najljubših kombinacij. Morda se spomnite Čokoladno pomarančne torte v pečeni izvedbi. Tudi ta je bila odlična. No tale pa po okusu nič ne zaostaja, ima pač to prednost, da je brez sladkorja, jajc, mleka in moke – torej brez vsega tistega, kar naj bi bilo za nas malo manj zdravo.

 

presna-cokoladna-pomarancna-torta_1

 

SESTAVINE:

  • 250 g lešnikov
  • 200 g datljev
  • 400 g indijskih oreščkov
  • sok 3 pomaranč
  • naribana lupinica 4 neškopljenih pomaranč
  • 150 ml kokosovega olja
  • 4 žlice presnega kakava v prahu
  • 3 žlice kakavovega masla
  • 2 žlici agavinega sirupa
  • ščepec soli

PRIPRAVA:

Vsaj 5 ur pred pripravo torte v vodi posebej namočimo lešnike in datlje.  Indijske oreščke namočimo kar v pomarančnem soku. Po namakanju oreščke in datlje odcedimo in vsakega posebej zmenjemo v blenderju. Pomarančni sok prihranimo za kasneje. Za tortno dno vzamemo približno 130 g lešnikov, 130 g datljev, 1 žlico kakava in 3 žlice stopljenega kokosovega olja. Dobro premešamo in z maso napolnimo tortno dno. Za pomarančno kremo zmešamo mlete indijske oreške, žlico agavinega sirupa, pomarančno lupino, sol in nekaj pomarančnega soka ter dobro zmeljemo v blenderju, da nastane res gladka krema. Dodamo ji še 5 žlic kokosovega olja in ponovno premešamo.Čez tortno dno namažemo pomarančno kremo in torto za 1 uro postavimo v hladilnik, da se krema strdi. Za lešnikovo čokoladno plast, ki rahlo spominja na nutelo zmiksamo preostanek lešnikov in datljev, dodamo 2 žlici kakava in stopljeno kakavovo maslo. Zmešamo v gladko kremo in jo razporedimo po pomarančni kremi. Sledi še preliv, ki ga pripravimo iz preostanka kokosovega olja (cca. 2 žlici), žlice kakava in žlice agavinega sirupa. Še tekoč preliv prelijemo čez lešnikovo čokoladno plast iin počakamo, da se torta dodobra strdi. Najbolje čez noč. Lahko jo okrasimo tudi s pomarančnimi krhlji, pomočenimi v čokoladni preliv.

 

presna-cokoladna-pomarancna-torta_3

 

Škoda, da je tale objava nastala z zamikom, saj bi v tem trenutku z veseljem pospravila košček tele fantastične sladke brezgrehe;-)