Rižota s koromačem in gorgonzolo

Ri%C5%BEota+z+jane%C5%BEem+in+gorgonzolo_03.jpg

 

Spet sem se malo potepala. Tokrat smo smučali v italijanskih Dolomitih. Tega dopusta sem se veselila tudi s kulinaričnega vidika, saj sem v teh koncih vedno dobro jedla. Letos pa sem bila kar se hrane tiče nekoliko razočarana. Na tem mestu moram pohvaliti pripravljenost in trud za pripravo brezglutenskih obrokov, celo slaščic, a okusi me niso prepričali. Razmišljam celo, da ni čudno, da si ljudje ob omembi, da gre za jed brez glutena predstavljajo nekaj, kar ne more biti ne vem kako okusno. Če si ne bi sama znala pripraviti tako okusnih brezglutenskih jedi, bi tudi jaz mislila, da me je doletela kazen, ker ne smem jesti vsega. Tako pa vem, da mi zaradi omejitev ne gre prav nič slabo.

Najbolj razočarana pa sem bila, ko so mi v hotelu v Italiji postregli rižoto. Tisti riž si takšnega imena vsekakor ni zaslužil. In prav jezi me, ker se rižotam dela takšna krivica. Veliko ljudi ne zna pripraviti prave rižote, zato tudi niso navdušeni nad njo. Ker prava rižota je sočna, maslena in “parmezanasta” – brez tega ne gre.

Današnja kombinacija koromača in gorgonzole je zanimiva zimska rižota, ki jo je vredno poskusiti.

Ri%C5%BEota+z+jane%C5%BEem+in+gorgonzolo_01.jpg

 

SESTAVINE:

 • 1 bela čebula
 • 2 koromača
 • oljčno olje
 • 250 g riža (Arborio ali Carnarolli)
 • 1 dl suhega belega vina
 • 0,75 l zelenjavne osnove (ali vode)
 • 70 g masla
 • 100 g parmezana
 • 50 g gorgonzole
 • sol

PRIPRAVA:

Na nekaj žlicah oljčnega olja sem na hitro steklasto popražila sesekljano čebulo, dodala narezan koromač in vse skupaj na hitro popražila. Potem sem dodala riž, dobro premešala in zalila z vinom. Ko se je ta nekoliko pokuhal, sem začela prilivati jušno osnovo – zajemalko za zajemalko. Po okusu sem rižoto še dosolila (skoraj ni bilo potrebe) in tik pred koncem dodala maslo in parmezan. Gorgonzolo pa sem nadrobila na rižoto po tem, ko sem jo že servirala na krožnike, saj vsi niso navdušeni nad njo.

 

Kako odlična je prava rižota! Mmm, že ta vikend bo na jedilniku – morda spet kakšna nova kombinacija.

Ri%C5%BEota+z+jane%C5%BEem+in+gorgonzolo_02.jpg

Aja, pa bom omenila še to, da si bom zelo kmalu doma spekla brezglutensko pico. Zakaj? Zato, ker smo se na poti domov ustavili v eni od redkih slovenskih picerij, kjer nudijo tudi pice iz brezglutenskega testa in moram priznati, da sem bila nad takšno pico, milo rečeno, razočarana.Upam, da so imeli samo slab dan, saj ima lokal sicer same zelo dobre ocene.

11 komentarjev

 1. Zulejka 30. 1. 2014 at 21:26 - odgovori

  se strinjam, da mora biti rižota prava rižota, čeprav včasih je dobra tudi samo z dobrim olivnim oljem, če je le kuhana na pravi način (čebula, arborio, jušna osnova, ne voda). Ker navaden kuhan riž, v katerega namečeš zelenjavo (korenček in grah, kaj drugega je že veliko presenečenje), PAČ ni rižota. 🙂 drugače pa koromača še nisem jedla v taki obliki, da bi mi bil všeč:/ (mislim, da je edina zelenjava, ki je ne maram ali pa ne znam pripravit) – mogoče bi morala probat tvojo kombinacijo…

 2. Polona 30. 1. 2014 at 21:27 - odgovori

  Živjo. Jaz že nekaj časa iščem koromač, vendar ga v sp.Savinjski nikjer ne dobim:(
  Kakšen namig? Hvala in super blog btw. Kar nekaj jedi sem že preizkusila:=)

 3. Gourmet forever 30. 1. 2014 at 21:38 - odgovori

  Polona, koromač imajo na tržnici v Celju, sicer pa tudi v tavelikem sosedu – skoraj vedno.

 4. Avena 30. 1. 2014 at 22:05 - odgovori

  Dobro se bere. Koromačevo "rižoto" jaz delam s proseno kašo in feto. Me pa zanima, če si kje našla brezglutensko gorgonzolo? Ker jo brez uspeha iščem in se mi že sanja o njej 🙂

 5. NaredilaAna 30. 1. 2014 at 23:00 - odgovori

  Koromač in parmezan sta eden boljših parov!!! Če bi mi dali za nardit rižoto iz koromača bi izbrala enake sestavine 😀

 6. with passion by kras 31. 1. 2014 at 12:31 - odgovori

  Oboćujem rižote vseh vrst, prava rižota je zame rahlo kremasta, povezana s sestavinami, ki smo jih pripravili skupaj z rižem.
  Tvoja je takšna, da bi šla kar z vilico v ekran ponjo, pa še s koromačem, ki mi je zelooo všeč,.

 7. DB 31. 1. 2014 at 12:43 - odgovori

  Odličen minimalizem. Koromača pa res še nisem dal v rižoto.

 8. Gourmet forever 31. 1. 2014 at 18:09 - odgovori

  Brala sem kar nekaj "študij", ko so delali teste in ugotavljali prisotnost glutena v gorgonzoli – tega v siru niso našli, kljub temu, da so bakterije gojili na kruhu. Meni gorgonzola v resnici ne dela težav. S siri pa v resnici ne pretiravam.

 9. Avena 31. 1. 2014 at 20:01 - odgovori

  Saj imaš prav. Zadnje čase spremljam skupino celiakašev na FB in ugotavljam, da ne smeš jesti praktično nič, če hočeš biti tisoč procenten. Imam včasih kar slabo vest. Priznam, da sem gorgonzolo do par mesecev nazaj občasno jedla, ker sploh nisem vedela, da bakterije gojijo na kruhu. Imam pa tiho obliko in mi težave ne dela nobena stvar. Tako niti ne vem, kje vse ga polomim. Kakorkoli, gorgonzola bo padla v tole rižotko, pa bo 😉 Če jo bo pa kaj ostalo, pa pride na vrsto še nadrobljena na peso. Ah ja, same dobrote!

 10. helena 1. 2. 2014 at 14:25 - odgovori

  Danes sem jo naredila za kosilo. Odlično, odlično, odlično, še sedaj se oblizujemo. Hvala za super recept!

 11. Anonimni 12. 3. 2014 at 8:40 - odgovori

  Odlična kombinacija, zmazali s svetlobno hitrostjo!

Napišite komentar

Culinary journey by me