Figova panna cotta z dotikom sivke in vrtnic – druženje Provanse in Orienta

Naslov je kar malce strašljiv ali pa se bere zapleteno, pa v resnici niti ni. Tudi okusi Provanse in Orienta so prisotni zelo bežno, nežno, komaj opazno, a vendar so. In zanimivo – prav pašejo. Seveda, saj so vsi elementi del sredozemske kuhinje.

Sladica je enostavna za pripravo. Lahko jo pripravite povsem enako tudi brez sivke in rožne vode (saj tega seveda nimamo vedno pri roki) in bo še vedno zelo okusen in osvežilen posladek, ki bo razveselil vsakogar.

 

SESTAVINE:

 • 300 ml smetane
 • 180 ml mleka
 • 4 liste želatine
 • vanilijev strok
 • 50 g sladkorja v prahu
 • 3 cvetovi sivke
 • 300 g svežih fig
 • 80 g sladkorja
 • cimetova palčka
 • zvezdnati janež
 • žlica rožne vode

PRIPRAVA:

Mleko, postrgan vanilijev strok, polovico smetane in sivko sem pristavila in na zmernem ognju kuhala približno 10 minut – toliko, da se je tekočina pokuhala za tretjino. Smetano sem odstavila in vanjo umešala namočene in ožete liste želatine. Vse skupaj sem ohladila. V ohlajeno zmes, ki sem jo med ohlajanjem večkrat premešala, sem dodala preostanek smetane, ki sem jo stepla skupaj s sladkorjem.

Za figovo plast sem fige narezala na manjše kose in jih skupaj s sladkorjem, cimetovo palčko in zvezdatim janežem na zmernem ognju kuhala približno 15 minut. Potem sem cimetovo palčko in zvezdnati janež odstranila in figovo džem ohladila. Ohlajenemu sem dodala še rožno vodo.

Panna cotto, ki se je že nekoliko strdila (seveda pa še ne povsem)  sem razdelila v manjše skodelice/kozarčke, nanjo sem naložila plast fig ter zopet plast panna cotte in na koncu še plast fig. Vse skupaj sem pustila v hladilniku še dve uri, da se je panna cotta dokončno strdila in sladica lepo ohladila. Tako ohlajena se je prilegla tudi po obilnem kosilu.

 

Sezona sladkih in okusnih fig je tu, zato jo izkoristite tudi za kakšen figov posladek.

Želim vam lep vikend!

7 komentarjev

 1. Kristina 13. 9. 2013 at 9:42 - odgovori

  Waw izgleda noro! Jaz imam pri noni fige, samo so zaradi suše precej kisle in drobne, sedaj ko je bil dež so pa razpokale in gnijejo.

 2. DB 13. 9. 2013 at 10:22 - odgovori

  Res izgleda noro dobro. V tvojem že prepoznavnem stilu.

 3. with passion by kras 13. 9. 2013 at 12:08 - odgovori

  To bi pa res z užitkom pojedla. Zelo lepo prezentirano.

 4. Ruth* 13. 9. 2013 at 12:47 - odgovori

  Bože!

 5. Anonimni 13. 9. 2013 at 18:09 - odgovori

  Izgleda božansko dobro.
  lp,Jelka

 6. ana 14. 9. 2013 at 15:48 - odgovori

  Že preverjeno, božansko! Figam bi pristajala le še ena kapljica limoninega soka! Poskusite in ne bo vam žal! Kot je avtorica napisala je slastno tudi brez sivke in rožne vode ;)!

 7. Ingrid Perisa 16. 9. 2013 at 18:41 - odgovori

  Ovo izgleda strava, a sigurno je i ukusno!

Napišite komentar

Culinary journey by me