Stročji fižol s parmezanom in česnom

Stro%C4%8Dji+fi%C5%BEol+s+parmezanom+in%C4%8Desnom_01.jpg

Kot sem že zadnjič napovedala, je čas za kakšno objavo brez sladkorja. Itak smo v sezoni zelenjave, zato jo je potrebno izkoristiti do zadnjega grižljaja. Toliko dobrega, kot nam narava nudi sedaj, ko zori paradižnik, paprika, kumare, bučke, jajčevci in še in še zelenjave, toliko je ni v nobenem drugem času leta.

Tale stročji fižol pa je vsekakor zmagovalec med zmagovalci – najboljši stročji fižol ever. Če vam ga letos uspe kje dobiti ali pa ga imate celo doma, ga morate preiskusiti – to je nadfižol;-)

Stro%C4%8Dji+fi%C5%BEol+s+parmezanom+in%C4%8Desnom_02.jpg

 

SESTAVINE:

 • 0,5 kg stročjega fižola
 • 2-3 stroke česna
 • žlica masla
 • kos parmezana
 • sol in poper

PRIPRAVA:

Stročji fižol sem očistila in skuhala v osoljenem kropu skoraj do mehkega. Potem sem ga odcedila in prihranila paržlic vode od kuhanja. V kozico sem dala žlico masla, ga raztipla in na njem na hitro popražila na tanke lističe narezan česen – toliko, da je zadišalo. Potem sem dodala odcejen stročji fižol, previdno premešala, zalila z nekaj vode od kuhanja in na hitro podušila. Tik pred koncem sem dodala še nariban parmezan ter solila in poprala po okusu.

 

Stro%C4%8Dji+fi%C5%BEol+s+parmezanom+in%C4%8Desnom_03.jpg

Zraven smo jedli bučno juho in prav nihče ni pogrešal ne mesa, ne krompirja ali pa karkoli drugega. Mnjamsi!

13 komentarjev

 1. Anita 16. 8. 2013 at 11:41 - odgovori

  Da ne bodo samo sladki komentarji. 🙂
  Mene pri stročjem fižolu moti samo to, da ga vedno prehitro zmanjka. In ponavadi ga počopam prej kot se uspe sploh ohladiti.

 2. Anonimni 16. 8. 2013 at 13:00 - odgovori

  HOJLA!
  MENE PA ZANIMA SAMO, KJE SI GA KUPILA, DA JE BIL TAKO DOBER.?

 3. Gourmet forever 16. 8. 2013 at 13:11 - odgovori

  Na eko tržnici v Celju.

 4. Anonimni 16. 8. 2013 at 14:43 - odgovori

  Meni je to tudi nekaj najboljšega, dodam pa še svež peteršiljček!

 5. DB 16. 8. 2013 at 14:56 - odgovori

  Saj takšni preprosti recepti so res najboljši. Tudi mene je moja počasi navdušila nad stročjim fižolom, čeprav ga prej nisem ravno maral.

 6. with passion by kras 16. 8. 2013 at 17:35 - odgovori

  Poznam ta stročji fižol. Jaz sem ga včasih pridelovala na moji njivi, ki sem jo opustila zaradi zdravstvenih težav. Moj je rastel na nizkem grmu, stroki so bili ploščati in v njih so se kmalu razvili pravi fižoli. Res je bil taboljši, kar jih je. Tudi ko so stroki že polni fižolčkov, je še vedno zelo dober. Danes dobim samo "tegoline" pri kmetu. Poskusila bom, da naslednje leto posadijo tudi takšnega. Nisem prav sigurna, zdi se mi, da se mu reče meraviglia di Venezia.
  S parmezanom pa ga še nisem jedla.

 7. Avena 16. 8. 2013 at 18:29 - odgovori

  Ravno danes ga naredila v solati z bučnim oljem. Božansko. Če bi to objavo videla prej, bi sigurno poskusila s parmezanom. Mogoče bo pa jutri kaj sreče na tržnici in ga dobim še kakšno pest. Letos je žal res slaba letina. Stročji fižol pa visoko na lestvici najbolj priljubljene zelenjave pri meni v vseh oblikah.

 8. Jelka P 16. 8. 2013 at 19:12 - odgovori

  Obožujem stročji fižol na vse načine.Kmalu za obrat stročji fižol,in naredim po tem receptu Hvala!

 9. Stročji fižol je res odličen, pa še na sto načinov ga lahko pripraviš. Tvoj današnji način priprave zveni preprosto slastno.

 10. Brnistra 16. 8. 2013 at 21:53 - odgovori

  Mi ga imamo zelo zelo radi, tako zelo da ga skuhamo in konzerviramo za ozimnico in ko smo pozimi v zadregi s solato, odpremo samo vrata shrambe in si ga postrežemo. Odlično zdrži in enostavno za pripravit.

 11. Martina 16. 8. 2013 at 22:13 - odgovori

  Mmmm, so se mi kar sline pocedile. Recept prav gotovo uporabim.

 12. Lady D 18. 8. 2013 at 20:14 - odgovori

  Preizkušen danes. Super. Do sedaj smo ga jedli s kislo smetano, tole je pa malo bolj elegantna izvedba.

 13. alcessa 21. 8. 2013 at 9:49 - odgovori

  Jaz ga mam tudi rada, moj je tudi bil eko, na parmezan pa res nisem pomislila, super ideja 🙂

  (od česna/čebule me boli želodec in mi postane slabo, zato se receptov "z veliko česna" po navadi prestrašim in odkopitljam :-), vseeno pa stročjemu fižolu dodam kakšno začimbo ali zel, da je bolj prebavljiv, nazadnje majhen ščepec črnega popra, ki k okusu ni prispeval, občutek v želodcu pa je bil malce bolj … goreč. Se mi zdi.)

Napišite komentar

Culinary journey by me