Presna+%C4%8Dokolada_01.jpg

Takole ob raznih dietah, ki jih prinese življenje ugotoviš, da lahko pravzaprav vse narediš sam, doma in še veliko bolj okusno. Seveda pa tudi veliko bolj zdravo.

Osnovna in skorajda edina sestavina te čokolade je kakav. Presni kakav – v obliki presnega kakavovega masla in presnega kakava v prahu. Kot dodatek je za sladkobo dodano malo agavinega sirupa in za protiutež tudi ščepec soli. Za piko na i pa tudi malo vanilije v prahu.

ZDRAVILNE LASTNOSTI KAKAVA

Španci so kakav uporabljali v medicinske namene in ga poimenovali kar »črno zlato«, saj vsebuje več kot 300 različnih zdravilnih sestavin, ki pa se večinoma uničijo med toplotno obdelavo in predelovanjem, zato ga je najbolje uživati presnega in nepredelanega.

Zanimivo je dejstvo, da kakav vsebuje vsaj 300 različnih snovi, ki vplivajo na boljše razpoloženje. Med njimi je tudi feniletilamin, ki povečuje sposobnost koncentracije in zmožnost pomnjenja. Feniletilamini so naravne snovi, ki se sproščajo, ko smo zaljubljeni, zato nam dajajo občutek sreče, izboljšujejo občutek budnosti in osredotočenosti ter delujejo antidepresivno in kot afrodizijak. Lahko pa ga uporabljamo tudi za sprostitev in pri nespečnosti.

Kakav je bogat z antioksidanti, saj jih vsebuje več kot zeleni in črni čaj, borovnice, gozdni sadeži, česen in rdeče vino. Antioksidanti nas varujejo pred prezgodnjim staranjem, boleznimi srca in ožilja ter rakom.

Kakav bi morali v svojo prehrano redno vključevati vsi, ki so slabokrvni, saj kakav vsebuje kar dvakrat več železa kot na primer rdeče meso. Železo pa ni edini mineral, ki ga je v kakavu v izobilju, saj je bogat še z magnezijem, žveplom, kalcijem, cinkom, bakrom, natrijem in manganom.

Magnezij pozitivno vpliva na delovanje srca, spodbuja delovanje možganov in živčnega sistema, blaži menstrualne krče, pomaga pri razstrupljanju telesa, pozitivno vpliva na trdnost kosti in sprošča mišice. Poleg tega tudi znižuje krvi pritisk in zmanjšuje možnost nastanka krvnih strdkov ter znižuje nivo holesterola.

Minerali v kakavu tudi spodbujajo delovanje trebušne slinavke, razstrupljajo jetra, krepijo nohte in lase ter čistijo kožo.

Presna+%C4%8Dokolada_02.jpg

 

SESTAVINE:

  • 100 g presnega kakavovega masla
  • 90 g presnega kakava v prahu
  • 2 žlici agavinega sirupa
  • ščepec soli
  • ščep vanilije v prahu

PRIPRAVA:

Kakavovo maslo sem stopila nad vodno kopeljo. Vanj sem umešala kakav v prahu, dodala agavin sirup, sol in vanilijo ter dobro premešala. Dobljeno tekočo čokolado sem poskusila, jo po potrebi še nekoliko dosladkala (za našo princesko je bil potreben dodaten brizg agavinega sirupa, mojo – lešnikovo sem pustila bolj grenko).

Tekočo čokolado sem prelila v keramične pekače, ki sem jih obložila s papirjem za peko. Eno sem pustila brez dodatkov, dve manjši sem obogatila s praženimi lešniki. Te sem predhodno 15 minut pekla pri 180 °C. Ko so se nekoliko ohladili sem jih še podrgnila v bombažni krpi, da je odpadla nekeoliko grenkasta koža. Lešnike sem potresla po peki papirju čez celotno površino pekača ter čeznje prelila čokolado. To je moja najljubša čokolada – praženi lešniki s temno čokolado.

Čokolada se mora nato dobri 2 uri ohlajati v hladilniku, da doseže trdnost.

Presna+%C4%8Dokolada_03.jpg

Če si želimo privoščiti res pravo čokolado, moramo izbrati takšno brez mleka, saj mleko zavira odlične lastnosti kakava in preprečuje absorbcijo hranil v telo. Kakav pa nam lahko pomaga tudi pri hujšanju, saj vsebuje snovi, ki zavirajo apetit.

Strošek te čokolade je resda nekoliko višji kot če bi jo kupili v trgovini, a tako vsaj postane jasno, kakšne sestavine so v kupljenih čokoladah, kjer ena tablica stane tudi manj kot 1 €. Okus te domače pa je neprimerno boljši. Privoščimo si jo lahko pa brez kančka slabe vesti, saj jo je eno samo ljube zdravje;-)