Kra%C4%8Da+izpod+peke_05.jpg

Kljub na trenutke letos aprilskemu vremenu, je maj mesec, ko imamo vsi radi piknike. Pri nas je dogodek že to, da lahko jemo zunaj. Če pa naš oča kaj spečejo na žaru, pa še toliko bolje;-)

Pečene telečje krače resda kraljujejo pri Kurenu, toda tudi tale domača peka je bila vrhunska. Seveda, saj je bila pečena izpod peke (ali pa pod peko ali pa sać) – od tam vedno prihajajo najbolj čudoviti okusi.

Kra%C4%8Da+izpod+peke_01.jpg

Sač ali peka je ena redkih ohranjenih posod za pripravo prave tradicionalne kuhinje v Bosni in Hercegovine, nekaterih delih Hrvaške, Črne gore in Srbije. Posoda za peko je načeloma sestavljena iz spodnje posode, premera od 38 cm do 52 cm in zvonastega pokrova. Po obodu pokrova je nameščena ograjica za žerjavico.

Kurišče za peko mora biti veliko. Zakurimo bogato, da bomo imeli dovolj žerjavice, ki jo bomo med peko morda dodajali na pokrov.

Pripravimo meso in dodatke oz. živila, ki jih nameravamo speči. Dobro je, če meso začinimo par ur pred peko, nič pa ne bo narobe, če ga začinimo tik pred zdajci. Meso natremo s soljo, krompir olupimo in ga razrežemo na večje kose (večji so kosi mesa, večji naj bodo kosi krompirja). Nekateri meso pustijo v enem kosu. To je obvezno pri ribah in piščancu. Peteršilj in zeleno sesekljamo, očiščen korenček pa dodam cel.

Med pečenjem žerjavico pod podstavkom razgrnemo v širini celotnega premera spodnje posode. Posoda za peko naj bo (na podstavek) vedno nameščena vodoravno. Tako se sokovi pri pečenju ne nabirajo na eni strani, kar bi lahko povzročilo, da bi se hrana zažgala.

Posodo segrejemo. Če nismo vešči, izvedemo enostaven preizkus. Če na razgreto površino kanemo kapljico vode, mora ta zacvrčati in se kotaliti po ponvi. Če kapljica takoj izgine, je ponev prevroča. Če kapljica samo stoji in vre, ponev ni dovolj vroča.

Kra%C4%8Da+izpod+peke_02.jpg

V posodo dodamo dovolj maščobe. Začinjeno meso popečemo z vseh strani in dodamo rahlo naoljen, posoljen ter narezan krompir. Krompir naj bo na dnu, meso pa položimo na krompir. Dodamo nekaj strokov neolupljenega česna, peteršilj in zeleno ter zelenjavo po želji. Kosi naj bodo čim večji.

Dodamo še nekaj vode ali pa jušne osnove (lahko tudi malo vina) in ponev pokrijemo s peko. Pokrov peke v celoti zasujemo z žerjavico in vročim pepelom. Pokrov lahko med peko odkrivamo, da preverimo, kaj se dogaka z našo pojedino. Pokrov dvignemo previdno in navpično, da se nam pepel ne vsuje med živila.

Pečemo 45 do 60 minut oziroma 1 uro za 1 kg mesa. Čas peke je odvisen od tega, kaj pečemo. Ribe bodo pečene prej, kruh, pice in burek tudi. Čas peke ugotavljamo sami in sproti.

Pred koncem peke po želji dodamo še nekaj vode, da dobimo več soka. Po dodajanju tek

očine pečemo še 10 minut. Če opazimo, da se peče prepočasi, na pokrov peke dodamo še nekaj žerjavice.

 

Kra%C4%8Da+izpod+peke_03.jpg

Najbolj fino je, ko se vse peče v eni posodi, zunaj, pečica in kuhinja ostaneta čisti, na koncu pa je okus mesa tak, ki ga ne moreš pričarati v nobeni zaprti kuhinji. Mehko, sočno, polno okusa. Seveda so tudi vsi dodatki, ki se pečejo zraven mesa božanskega okusa.

Kra%C4%8Da+izpod+peke_04.jpg

Ko bom dobila kakšno fino hobotnico, bo ta zagotovo romala pod peko. V vsakem primeru pa bo kmalu iz posode zadišalo po okusni jagnjetini.