Regrat s čemažem, karamelizirano balzamično čebulo in poširanim jajcem

Regrad_01.jpg

Komaj smo jo dočakali (pomlad namreč) in prepričana sem, da nas je večina že posegla po prvi regratovi solati. Zahvaljujoč moji tašči, ki je tegale pridno nabirala na neokrnjenih (beri negnojenih) travnikih, smo se z njim mastili tudi mi. Tokrat sem ga zopet pripravila nekoliko drugače, zato sem se odločila, da ga delim tudi z vami, saj je spet ena zelo posrečena izvedba in kombinacija dodatkov.

O zdravilnih učinkih regrata čivkajo že ptički, nekaj pa sem jih zapisala tudi ob mojih čisto prvih zapisih na blogu.

Regrad_02.jpg

 

SESTAVINE:

 • skleda regrata
 • 2 krompirja
 • 2 čebuli
 • šopek čemaža
 • 4 jajca
 • bučno olje
 • jabolčni kis
 • oljčno olje
 • balzamični kis
 • sol in poper

PRIPRAVA:

Regrat sem dobro oprala in osušila.

Krompir sem skuhala v oblicah in ga pustila na toplem.

Čebulo sem olupila in narezala na trakove. Nato sem jo na hitro popražila na oljčnem olju, solila in zalila z balzamičnim kisom. Pustila sem, da se je čebula par minut lepo karamelizirala v balzamičnem sirupu nato pa odstavila in pustila na toplem.

Jajca sem poširala tik pred zdajci. Za poširanje jajc uporabljam kar Napotovo tehniko, ki se res dobro obnese.

Regratu sem dodala sesekljani čemaž, pretlačen kuhan krompir ter ga prelila s polivko iz bučnega olja, jabolčnega kisa in soli. Vse skupaj sem dobro premešala. Po vrhu sem potresla karamelizirano čebulo ter dodala še po eno poširano jajce na osebo, ki sem ga prerezala, solila in poprala.


Regrad_03.jpg

Zdi se mi, da je sladka čebula poskrbela za pozitiven preobrat v regratovi solati kot smo jo vajeni. Čemaž pa je poskrbel, da jo je moj občutljivi želodec dobro odnesel, brbončice pa so se kljub temu razvajale.

Ko se takole pogovarjamo s prijatelji, imamo Slovenci precej različnih načinov priprave te pomladne solate. Kako ga pripravljate pa pri vas?

7 komentarjev

 1. DB 13. 4. 2013 at 20:25 - odgovori

  Lačen sem ratal takoj, ko sem videl prvo fotko. Hudo dobro se sliši.

 2. nina 13. 4. 2013 at 20:49 - odgovori

  Jutri se bom šla nabiralništvo;) Hvala za recept, pa zadnja fotka mi je super.

 3. inci 13. 4. 2013 at 21:20 - odgovori

  Mmmm, že ob naslovu so se mi pocedile sline … pa sem že mislila iti v akcijo, pa sem videla pozno uro, tako da bom do ju3 počakala. Ravno danes sem izvedela za lokacijo, kje na našem koncu najdem čemaž, tako da bom imela vse sestavine.
  Tudi mene tašča že cel teden zalaga z regratom, ampak moja domišljija ne dela tako na polno kot pri tebi :-)… najraje ga jem z jajčkom, različnimi semeni, krompirjem, gorgonzolo …

 4. Spet en super recept. Regrat je standard v naših smoothijih, sicer pa se vedno vrnem k čisto osnovni verziji – regrat, česen, topel pretlačen krompir, olivno olje in domač kis. Poskušam pa marsikaj in tvoj recept bom sigurno 🙂

 5. NaredilaAna 13. 4. 2013 at 21:25 - odgovori

  mmmm mmmm.
  in jutri moram nujno v gozd pogledat, če se je kaj lansko leto posajenega čemaža "prijelo"

 6. Škorčica 14. 4. 2013 at 16:41 - odgovori

  Bere in vidi se slastno! Resno, zdaj, zdaj se bom spremenila v regrat! 🙂

  (Moram dotičnemu posredovat tole, ker tako rad pripravlja poširana jajca.) 🙂

 7. Vladuška 15. 4. 2013 at 9:56 - odgovori

  Kako sem ze cakala prve regratove solate letos. Verjetno nobeno leto tako 🙂 In ta vikend sem se je posteno najedla in zagotovo bi tudi tvojo razlicico z velikim veseljem pospravila 🙂

Napišite komentar

Culinary journey by me