Pečena pesa s hrenom

Pe%C4%8Dena+pesa+s+hrenom_02.jpg

Za veliko noč ne sme manjkati hrena. Običajno ga sicer postrežemo k šunki, a obstaja veliko drugih alternativ. Moja babi naredi odlične “štruklje” iz ajdove moje in zame ni boljšega kot sendvič iz teh “štrukeljcev” napoljnjen s sveže naribanim hrenom. Ne potrebujem ne šunke in tudi jajc ne.

Tule pa je še ena odlična ideja, ki lahko popestri velikonočno mizo vsaj tam, kjer so dobrodošle alternative sicer tradicionale pojedine.

Na tem mestu bi rada takoj povedala, da pečena pesa nima prav dosti skupnega s tisto v kis vloženo iz kozarca. To je nekaj povsem drugega. Ne vem, kako bi lahko vse tiste, ki peso sovražite prepričala, da bi vsaj poskusili to zdravo zelenjavo v drugi preobleki. Verjetno težko. V mislih imam predvsem mojega sodelavca, ki pese ne prenese in bi mu bila tale alternativa vsekakor povsem odvečna objava. Sem pa prepričana, da bi se našlo vsaj nekaj takšnih, ki bi ob poskušanju Glazirane pese  z gorgonzolo in sezamom ali pa Pečene mlade pese s korenjem spremenili svoje mnenje in postali ljubitelji te zdrave zelenjave.

Pe%C4%8Dena+pesa+s+hrenom_01.jpg

 

SESTAVINE:

 • 5 pesinih gomoljev
 • oljčno olje
 • balzamični kis
 • sol in poper
 • timijan
 • hren

PRIPRAVA:

Peso sem dobro oprala in nato olupila. Če bi bila mlada, bi jo pustila v olupu, tako pa sem jo tokrat olupila. Iz alu folije sem naredila nekakšen žepek, v katerem sem potem pekla peso.

Odtrgala sem dva trakova alufolije, dolga približno pol metra in ju položila drug na drugega. Potem sem trakova prepognila na polovico in na vsaki strani zapognila stranice tako, da sem naredila pol centimetra širok rob in nato še pol. Tako sem zaprla že tri stranice pravokotnika.

Na odprti strani sem v žepek nadevala na četrtine narezano peso, dodala brizg oljčnega olja, brizg balzamičnega kisa, sol, poper in vejico timijana.

Žepek sem zaprla še z zgornje strani na način zgibanja in položila na pekač. Peso sem pekla dobre pol urce pri 180°C. Pečeno sem previdno odstranila iz žepka, jo preložila na krožnik in čez naribala malo svežega hrena.

Me prav zanima, kako bi se tole zdelo vsem, ki pese sicer ne marajo,-)

12 komentarjev

 1. DB 28. 3. 2013 at 10:00 - odgovori

  Ker sem vso peso posočil, grem v soboto po novo zalogo na tržnico in takoj tole sprobam. Zelo zanimivo, ker pese še nisem pekel.
  A rata zelo mehka, al srednje mehka?

 2. Gourmet forever 28. 3. 2013 at 10:34 - odgovori

  Bolj na zob – srednje mehka;-)

 3. Maruša 28. 3. 2013 at 13:23 - odgovori

  Še en preprost in brez dvoma odličen recept! Sama sem sicer velika ljubiteljica rdeče pese, obožujem jo v praktično vseh oblikah, tudi tista v kis vložena mi je super. Seveda pa je tudi tu bistvena razlika med doma pripravljenimi kozarčki ali pa kupljenimi-morda je pa tudi to eden izmed razlogov zakaj je toliko ljudi ne mara 🙂 Moja najljubša je sicer s sezamom in kozjim sirom, mmm:))

 4. Jaz pa peso jem, samo nisem ravno ljubiteljica… Sem pa že nekje videla pečeno in sem si mislila, da moram to probat, pa do zdaj še nobena ni prišla do hiše. Me pa zdaj po tej objavi ma, da bi si seme kupla.

  Drgač pa super duper blog, sem ga nedolgo nazaj odkrila in imam že par stvari na mentalni to-do listi (:

 5. jagodka 28. 3. 2013 at 19:54 - odgovori

  Zanimiva kombinacija. Pečena pesa je res dobra, hren imam pa tudi zelo rada, tako da sploh ne dvomim, da bi tole ne bi bilo všeč.

  Aja, če bi pa delila recept za ajdove štrukeljce od babi, bomo pa tudi veseli;)

 6. Gourmet forever 28. 3. 2013 at 19:59 - odgovori

  Jih bom morala najprej sama enkrat narediti, potem pa ga morda tudi objavim.

 7. Krasen recept! Pese imamo v zasipnici še dovolj, tako, da tole zagotovo naredim v tem vikendu! Hvala:)

 8. nina 30. 3. 2013 at 13:08 - odgovori

  Jaz sem so jo tudi ta teden lotila, v mineštrici, ampak nekako se s peso ne ujameva;) Bom poskusila še katerega tvojih receptov, da ji dam še eno možnost. Je pa zelo fotogenična! Prav lepa je s hrenom posuta:) lepe praznike!

 9. Avena 30. 3. 2013 at 17:57 - odgovori

  Še en odličen recept. Pečena pesa je res razred zase. Sem že imela to srečo, da so si ob njej prste oblizovali zapriseženi "nepesojedci".
  Za ajdove štrukeljce se pa tudi jaz priporočam.

 10. DB 31. 3. 2013 at 19:15 - odgovori

  Kot sem obljubil, sem v soboto nabavil peso na tržnici in danes za hec spekel 3 gomolje pese, ki so bili za probo zraven našega kosila. Čez sem tudi naribal hren in lahko samo potrdim, da je pa tole ena izmed boljših stvari, ki sem jih probal zadnje čase. Moji dve sta me že med kosilom napadli zakaj nisem pripravil kar vse kar sem kupil. Noro dobra zadeva. Na srečo imam tudi timijan shranjen v kozarcu v zmrzovalniku, tako, da bo tole kmalu zopet za kosilo.

 11. Gourmet forever 31. 3. 2013 at 21:40 - odgovori

  Super vesela, da vam je bilo všeč. Še posebej, da je bilo všeč puncam;-)

 12. inci 2. 4. 2013 at 10:18 - odgovori

  Mmmm, odličen recept. Rada imam peso, sploh pečeno.

Napišite komentar

Culinary journey by me