Pe%C4%8Dena+pesa+s+hrenom_02.jpg

Za veliko noč ne sme manjkati hrena. Običajno ga sicer postrežemo k šunki, a obstaja veliko drugih alternativ. Moja babi naredi odlične “štruklje” iz ajdove moje in zame ni boljšega kot sendvič iz teh “štrukeljcev” napoljnjen s sveže naribanim hrenom. Ne potrebujem ne šunke in tudi jajc ne.

Tule pa je še ena odlična ideja, ki lahko popestri velikonočno mizo vsaj tam, kjer so dobrodošle alternative sicer tradicionale pojedine.

Na tem mestu bi rada takoj povedala, da pečena pesa nima prav dosti skupnega s tisto v kis vloženo iz kozarca. To je nekaj povsem drugega. Ne vem, kako bi lahko vse tiste, ki peso sovražite prepričala, da bi vsaj poskusili to zdravo zelenjavo v drugi preobleki. Verjetno težko. V mislih imam predvsem mojega sodelavca, ki pese ne prenese in bi mu bila tale alternativa vsekakor povsem odvečna objava. Sem pa prepričana, da bi se našlo vsaj nekaj takšnih, ki bi ob poskušanju Glazirane pese  z gorgonzolo in sezamom ali pa Pečene mlade pese s korenjem spremenili svoje mnenje in postali ljubitelji te zdrave zelenjave.

Pe%C4%8Dena+pesa+s+hrenom_01.jpg

 

SESTAVINE:

  • 5 pesinih gomoljev
  • oljčno olje
  • balzamični kis
  • sol in poper
  • timijan
  • hren

PRIPRAVA:

Peso sem dobro oprala in nato olupila. Če bi bila mlada, bi jo pustila v olupu, tako pa sem jo tokrat olupila. Iz alu folije sem naredila nekakšen žepek, v katerem sem potem pekla peso.

Odtrgala sem dva trakova alufolije, dolga približno pol metra in ju položila drug na drugega. Potem sem trakova prepognila na polovico in na vsaki strani zapognila stranice tako, da sem naredila pol centimetra širok rob in nato še pol. Tako sem zaprla že tri stranice pravokotnika.

Na odprti strani sem v žepek nadevala na četrtine narezano peso, dodala brizg oljčnega olja, brizg balzamičnega kisa, sol, poper in vejico timijana.

Žepek sem zaprla še z zgornje strani na način zgibanja in položila na pekač. Peso sem pekla dobre pol urce pri 180°C. Pečeno sem previdno odstranila iz žepka, jo preložila na krožnik in čez naribala malo svežega hrena.

Me prav zanima, kako bi se tole zdelo vsem, ki pese sicer ne marajo,-)