Presna+torta_02.jpg

V življenju sem v iskanju dobrega počutja, zdravja in zadovoljstva sprobala že marsikateri način prehranjevanja in na koncu ugotovila, da je najboljše, če lahko človek je vsega po malem – brez omejitev. A ko to ugotoviš, je lahko žal prevečkrat prepozno in že imaš omejitev, ki ni tvoja izbira. In potem je lahko nekaj časa malo slabe volje, malo iskanja, nekaj lovljenja, potem pa ugotoviš, da se tudi brez tega da čisto dobro živeti.

Presni način prehranjevanja pa me nikoli ni posebej pritegnil. Če bi imeli pri nas celo leto poletje in tako dostopnost sveže, lokalne zelenjave in sadja, potem ne bi videla nobenega problema. Pod presno si namreč predstavljam veliko in predvsem samo svežo zelenjavo in sadje. Zimo – to bi pa težko preživela brez kakšne tople župce.

Opažam pa, da je postalo vse, kar je presno, vegansko, bio, ekološko precej trendi. Zato se tudi ponudba s tega področja precej širi – tudi v slaščičarstvu.

Presne tortice so šle kar nekako mimo mene, češ, če je jem tortico, bom pojedla vsaj kos prave. Pa tudi sicer sem si predstavljala, da je v njih en kup enih umetnih nadomestkov. Pa sem zadnjič pri DB-ju naletela na objavo o Veganski torti, ki me je prepričala. In vesela sem, da je bilo tako.

Seveda sem jo morala nekoliko prilagoditi, saj me je priprava te torte zagrabila po osmi uri zvečer, tako da sem jo bila prisiljena narediti iz tistega, kar je bilo pri roki.

Že dva dni za tem sem si namreč za moj rojstni dan podarila prvo vegansko, presno, bio tortico, ki me je zelo zelo pozitivno presenetila. Brez sladkorja, brez jajc, brez moke, brez pecilnih praškov, iz samih bio sestavin. Po vrhu vsega pa tako zelo okusna. Kaj lepšega si ne bi mogla podariti;-)

No, ker sicer nisem presnojedka, sem čisto malo pogoljufala – oreščke sem rahlo popražila, da so dobili nekoliko bolj aromatičen okus.

Presna+torta_01.jpg

 

SESTAVINE:

 • 200 g olupljenih mandljev (jaz sem jih blanširala in ročno olupila)
 • 200 g lešnikov (jaz sem jih popražila in olupila)
 • 80 g datljev brez koščic
 • 120 g rozin
 • 1 velika žlica kakava v prahu
 • 50 g kokosovega masla
 • 0,1 dl vode
 • 3 banane
 • 120 g datljev
 • 60 g rozin
 • 1 velika žlica nesladkanega kakava
 • 1,5 dl vode
 • 50 g kokosovega masla
 • mandljevi lističi za posip

PRIPRAVA:

Datlje in rozine sem za pol ure namočila v topli vodi. Mandlje sem na hitro zblanširala, da sem jim lahko odstanila lupino. Lešnike sem 15 minut pekla v pečici pri 180 °C, potem pa jih v bombažni krpi dobro zdrgnila, da jim je odpadla koža. Oreščke sem dala v multipraktik in jih mlela nekaj minut. Potem sem jim dodala odcejene datlje in rozine (80 g datljev in 120 g rozin), tekoče kokosovo maslo, kakav in vodo in mlela toliko časa, da je nastala gladka zmes. To sem položila v tortni model premera 20 cm in jo z rokami dobro potlačila na dno. Na to sem položila narezane kolute banan.

Potem sem v multipraktiku zmela preostale datlje in rozine, jim dodala vodo in še naprej mlela, da je nastala gladka zmes. Temu sem dodala še kakv in kokosovo maslo ter zmlela do povsem gladkega. Dobleno datljevo pasto sem prelila čez banane. Po vrhu sem potresla z mandljevimi lističi, ki sem jih tudi rahlo popražila (na teflonki brez maščobe).

Presna+torta_02.jpg

Tortica je počakala do zjutraj, potem pa sem si po jutranjem jabolku, na moj rojstni dan,  privoščila moj prvi kos veganske presne tortice, ki me je očarala.

Ste že jedli kakšno presno ali pa vegansko sladico? Tudi vi poznate kakšen odličen recept?