%C4%8Cokoladni+pralineji_03.jpg

Jutri je Valentinovo in naj si bo uvoženo ali ne, kakšen srček se na ta dan prav zares prileže. Moje najdražje srčke in sončke bom tako jutri pocrkljala z doma narejenimi čokoladnimi srčki, ki sem jih napolnila s posušenimi češnjami, sesekljanimi orehi ter marcipanom. Nekaj sem jih skušala napolniti z malinovim želejem, da bi imeli srčki rdečo sredico, pa so mi malo ponagajali.

%C4%8Cokoladni+pralineji_01.jpg


SESTAVINE (za 40 pralinejev):

  • 300 g temne čokolade
  • 50 g marcipana
  • 50 g suhih sesekljanih češenj
  • 2 žlici sveže stisnjenega pomarančnega soka
  • žlica sesekljanih orehov

PRIPRAVA:

Čokolado sem nalomila na koščke in stopila nad vodno kopeljo. Potem sem jo ohladila do 32 °C. Če nimate kuhinjskega termometra počakajte toliko časa, da se začne čokolada gostiti – toliko, da se bo z lahkoto oprijela vseh sten modela. Jaz imam silikonski model za izdelavo pralinejev – tako gredo pralineji potem, ko se strdijo, z lahkoto ven.

Med segrevanjem in ohlajanjem čokolade sem pripravila nadev. Posušene češnje sem sesekljala, prav tako orehe. Marcipan sem pretlačila z vilico, mu dodala pomarančni sok, češnje in orehe ter naredila gladko zmes. Iz nje sem oblikovala majhne kroglice, s katerimi sem potem napolnila notranjost pralinejev.

Ko je bila čokolada prave temperature, sem z majhno zajemalko napolnila model z vdolbinami. Po dobre pol minute sem odlila odvečno čokolado (seveda nazaj v posodo s čokolado). Po 15 minutah sem očistila robove modela, nato pa v vdolbinice nadevala nadev. Nadev sem nato pokrila s tanko plastjo zmehčane ogrete čokolade. Odvečno čokolado sem z robov modela odstranila z velikim ravnim nožem.

Ko so se pralineji dodobra strdili, sem jih odstranila iz modela in shranila do jutri;-)


%C4%8Cokoladni+pralineji_02.jpg

Nekaj dela, predvsem pa čokoladne umazanije je res, a se trud poplača. Vsekakor pa to ni nekaj, kar bi delali vsak dan – a jutri je le poseben dan.

%C4%8Cokoladni+pralineji_04.jpg

S čim boste pa vi jutri pocrkljali svoje najdražje?