Francoske+pala%C4%8Dinke_03.jpg

Precej časa sem odlašala s pripravo teh znamenitih francoskih palačink, čeprav sem imela željo, da jih enkrat pripravim doma, sama. A moram priznati, da so pri nas palačinke na meniju le parkrat na leto, pa še to največkrat takrat, ko smo na primer na morju, ko imamo kuhinjo na odprtem in ni potrebno nobenega celodnevnega prezračevanja. Pri palačinkah me namreč najbolj moti vonj, ki ostane v stanovanju, na oblačilih…

Sicer jih imam rada in jih z lahkoto pripravim tudi zase, brez glutena, brez umetnih nadomestkov – samo z ajdovo moko. Lahko rečem, da so palačinke, proipravljene iz 100 % ajdove moke odlične, zame celo boljše kot iz navadne, bele moke. Tako sem tudi tokrat pripravila oboje (na tretji sliki so ajdove).

Francoske+pala%C4%8Dinke_02.jpg


SESTAVINE:

  • 3 jajca
  • 6 žlic moke (pšenično moko lahko zamenjate z ajdovo)
  • 3 – 4 dl mleka
  • 1 dl mineralne vode
  • 20 g stopljenega masla
  • ščepec soli
  • naribana lupinica 2 neškropljenih pomaranč
  • 2 pomaranči (filirani) in sok
  • 50 g sladkorja
  • nekaj žlic Grand Marnierja ali Cointreauja

PRIPRAVA:

Za palačinke sem dala v skledo moko, jo solila, dodala jajca in malo mleka, pomarančno lupinico, stopljeno maslo ter premešala do gladkega. Potem sem počasi prilivala ostalo mleko in Radensko – toliko, da sem dobila testo, prave gostote za palačinke. Testo sem pustila počivati 30 minut, nato pa na maslu spekla palačinke. Testo iz ajdove moke ponavadi pustim počivati še nekoliko dlje in pri njem uporabim malo več Radenske in malo manj mleka.

Pomaranči sem olupila in previdno sfilirala vsak kos, da ni ostalo nič kožice. Iz ostanka pomaranč sem izstisnila sok in ga prihranila za omako.

Za pomarančno omako sem na teflonki stopila in rahlo karamelizirala sladkor, mu prilila pomarančni liker (Cointreau) in s pomočjo moške roke flambirala – moški je alkoholizirani ponvi približal ogenj iz vžigalnika in ta je na veliko zagorela. Pozor: tega ne počnite ob prižgani napi!

Ko se je modri ogenj polegel sem omaki dodala še sok dveh pomaranč, ki so ostale po filiranju, prremešala ter dodala še pomarančne fileje.

Palačinke sem zložila in jih prelila z omako ter nanje položila nekaj pomarančnih filejev.

Pravljica!

 

Francoske+pala%C4%8Dinke_01.jpg

Tele na sliki zgoraj so narejene iz ajdove moke in zato nič manj okusne. Nasprotno! So več kot odlične!

Francoske+pala%C4%8Dinke_04.jpg

Ste že jedli takšne palačinke? S čim jih ponavadi namažete vi? Z marmelado, Nutello, javorjevom sirupom, limono in sladkorjem? Morda s čim drugim?