Korenčkova juha s porom – za nežne užitke

Porovo-koren%C4%8Dkova+juha_01.jpg

Kremne juhe na 1001 način se vedno priležejo. So kot obliž za rano. Topel objem. Nežen dotik. Pa še zdrave so. In nenazadnje, tudi otroci jih imajo radi. Na ta način pojedo toliko zelenjave, da si niti v sanjah ne bi predstavljali koliko. Naša princeska na primer nima rada brokolija in je na noben način ne moreš prepričati, da bi pojedla samo eno cvetko. Ko pa naredim kremno brokolijevo juho, ga poje namanj 20 takšnih cvetk. Tale juha je nastala kar tako, po eni strani iz želje po kremni juhici za dušo, po drugi pa iz tistega, kar je bilo na voljo v hladilniku – in izbira ni bila velika. Kljub temu, da se je naš oče – lovec za nekaj časa prelevil še v gospodinjski del mame – nabiralke, mu nakupovanje povzroča še kar precej preglavic. Ravno včeraj sem se smejala, ko je namesto mila za roke prinesel iz trgovine kopel za kopanje. Pa kako je možno, da si človek vsak dan, večkrat na dan umiva roke z milom, pa nikoli ne opazi, da ima milo pumpico? Ja vem, ženske smo drugačne, moški pa tudi;-)

Vrnimo se raje k juhi, ki je roko na srce bila odlična. Pripravljena iz samo treh sestavin in z minimalno napora je vsekakor vredna poskusa.

 

SESTAVINE:

 • 5 manjših korenčkov
 • 1 por
 • 1 dl kokosovega mleka
 • žlica oljčnega olja
 • sol

PRIPRAVA:

Na oljčnem olju sem na hitro podušila narezan por in mu dodala še na koščke narezano korenje.  Prilila sem malo vode in vse skupaj dušila do mehkega. Potem sem zelenjavo spasirala s paličnjakom, jo solila in zalila s kokosovim mmlekom ter po potrebi še dodatno razredčila z malo vode ter vse skupaj segrela do vretja.

Namesto kokosovega mleka bi lahko uporabila tudi smetano, a moram reči, da sladko kokosovo mleko le še poudari sladkost korenčka in pora in lepo zaokroži njun okus. Kokosovo mleko vedno kupujem v DM-u, od njihove blagovne znamke Alnatura in je res okusno.

Takole, v par minutah pripravljena juha ima tudi samo eno fotko, a velike umetnosti pri tem res ni. Je pa tako, da so lahko tudi povsem preproste stvari odličnega okusa.

13 komentarjev

 1. Mojca 9. 11. 2012 at 10:56 - odgovori

  Jaz pa korenček že nekaj časa raje pečem v pečici (skupaj s polovico rdeče čebule), da se še dodatno karamelizira. Traja malce dlje, ampak se splača!

 2. Irena 9. 11. 2012 at 23:12 - odgovori

  Odlična ideja za jutrišnje kosilo! Ali pa večerjo. Na tržnico skočim, pa bo. Kokosovo mleko je pa vedno v shrambi. Kako, že tekaš?

 3. Gourmet forever 10. 11. 2012 at 7:26 - odgovori

  Malo pa že, a ne pretiravam. Jest je pa treba;-)

 4. Gourmet forever 10. 11. 2012 at 7:28 - odgovori

  Ja, se strinjam. Pečena korenje, pesa, pastinak dobijo v pečici prav poseben, slajši okus. Tale juha se je morala pa na hito skuhati, zato kar dušenje na štedilniku…

 5. Avena 10. 11. 2012 at 10:24 - odgovori

  Obožujem juhe vse vrst. Predvsem zelenjavne.
  Bom takoj preiskusila. Sestavine so doma, dan pa tudi tak, da rabim nekaj za dušo. Hvala za spet eno odlično idejo. Korenčkovo juho delam ponavadi samo iz korenja, por pa največkrat kombiniram s čičerko. Kokosovo mleko pa v kombinaciji s špinačo in lečo.
  Zelenjava, pečena v pečici je pa sploh zmaga. Res pa rabiš več časa. Čez teden to no go, čez vikend si je pa vredno vzeti čas za taka drobna razvajanja.

 6. Vladuška 10. 11. 2012 at 11:10 - odgovori

  mmmm, obožujem kremne juhice in tale je bila brez dvoma odlična. In pa tisti rižev narastek iz prejšnje objave, njami njami. Mi ga večkrta jemo in nikoli se ga ne naveličam.

 7. Anonimni 12. 11. 2012 at 9:42 - odgovori

  Avena, odlično se sliši juha s špinačo in lečo + kokosovo mleko.. zaupaš recept 🙂

 8. Urška 14. 11. 2012 at 15:18 - odgovori

  Dobra ideja, vsekakor za preizkusit 🙂

 9. Unknown 20. 11. 2012 at 11:54 - odgovori

  Katero kokosovo mleko pa uporabljate?

 10. Gourmet forever 21. 11. 2012 at 8:49 - odgovori

  Kot sem že zgoraj napisala – kokosovo mleko Alnatura (iz DM-a).

 11. Unknown 21. 11. 2012 at 9:30 - odgovori

  Hm… bila sem v treh DMih (Lj in Ce) in pravijo, da jih že nekaj časa ni več na prodajnih policah. Zato sem misla, če veš še za kakšnega, ki je ok. 🙂 Hvala vseeno.

 12. Gourmet forever 21. 11. 2012 at 10:21 - odgovori

  To je pa res čudno> Jaz sem namreč ravno v soboto v Celju kupila dva. V bistvu ga redno kupujem – vedno v dm-ju. V zeleni pločevinki je, poleg pelatov.

 13. Unknown 21. 11. 2012 at 13:08 - odgovori

  Hm… včeraj ga niso več imeli v Celju. 🙂 Vseeno hvala, bom še malo pogledala. Te juhice se mi res lušta. 🙂

Napišite komentar

Culinary journey by me