Paradi%C5%BEnikova+juha_04.jpg

Od prijateljice sem dobila zabojček zelenjave iz njenega vrta. Letos ima prvič svoj vrt, ki ji prinaša veliko veselja. Kako tudi ne! Ob tako okusnih paradižnikih, ki sem jih dobila od nje, bi imel vsakdo veselje obdelovati zemljo. Najboljši so bili sorte volovsko srce, ob katerih bi mirno preživela celo poletje. Nebeško dobri! Morda bi lahko kdo rekel, da jih je škoda za v juho, da bi jih bilo bolje sveže pojesti, a za dobro paradižnikovo juho so nujno potrebni dobri paradižnki. In nikakor mi ni žal, da sem jih uporabila za tole jed, saj je bila odlična. Vrhunska! Že nakaj časa sem si namreč želela narediti približek juhi, s katero sta v kuharskem dvoboju moški proti ženskam moška definitivno pokazala premoč. In ker recepta še do danes nisem uspela dobiti, sem se odločila, da naredim nek približek temu.

Paradi%C5%BEnikova+juha_02.jpg

Paradi%C5%BEnikova+juha_01.jpg

SESTAVINE

 • 1 kg paradižnika (po možnosti domačega, mesnatega, vrste volovsko srce)
 • 1 čebula
 • 2 stroka česna
 • oljčno olje
 • jušna osnova ali pa voda
 • pol žličke sladkorja
 • sol in poper
 • 1 dl suhega belega vina
 • 3 vrste sira (od tega vsaj ena vrsta močnejšega okusa)
 • 2 dl smetane za kuhanje
 • pest metinih listov
 • nekaj kapljic bazilikinega olja (ali pa kar oljčnega olja)

PRIPRAVA:

Paradižnike sem oprala in jih narezala na četrtine. Čebulo sem olupila in jo narezala na večje kose. Česen sem olupila. Vse skupaj sem dala v pekač, pokapljala z oljčnim oljem in pekla v pečici pri 200 °C dobre pol ure. Potem sem s paličnim mešalnikom zmešala vse skupaj (tudi sok, ki je ostal od pečenja) do gladkega. Po občutku sem dodala nekaj jušne osnove, da je nastala gostota, ki nam najbolj tekne. Po okusu sem juho dosolila in poprala ter dodala pol žličke sladkorja.

Za sirovo juho, ki se nedvomno zelo sklada s paradižnikom, sem naribala vse vrste sira (uporabila sem enega bolj nevtralnega, enega močnejšega ovčjega in parmezan) in jih stresla v zavreto vino. Vse skupaj sem dobro premešala in postopoma dodajala smetano za kuhanje. Zmanjšala sem ogenj na minimum in vsake toliko časa premešala, da je juha ostala homogena.

Za piko na i sem v možnarju strla nekaj metinih listov in jim dodala nekaj bazilikinega olja (če ga nimate, lahko mirne duše uporabite samo oljčnega – bazilikinega sem naredila tako, da sem v rahlo ogreto oljčno olje namočila baziliko in ga nato precedila – tako je ostala samo krasna bazilikina aroma). S tem sem na koncu pokapljala juho.

 

Paradi%C5%BEnikova+juha_03.jpg

Zame so sladek paradižnik, kremnost sira in svežina mete zmagovita poletna kombinacija. Če vam povem, da sta juho pomazala tudi otroka, potem mi lahko verjamete, da je bila odlična. Kljub začetnim dvomom in previdnosti pri doziranju sirovega dela, sta si ob prvi žlici premislila in dodala še malo tega res okusnega vložka.

Paradi%C5%BEnikova+juha_05.jpg
Mislite, da v teh poletnih dneh juha ne paše? Paradižnikova vam bo dokazala, da temu ni tako. Mmmm, pa dober tek!