Sesekljana poletna solata

Sesekljana+solata_02.jpg

Tudi hrustljava zelena solata se dobro poda k paradižniku in olivam. Pravzaprav odlično. Kot nalašč za vroče dneve, ki so pred nami. Osvežilna, lahka in okusna. In hkrati nekoliko drugačna. Mi ponavadi zeleno solato jemo natrgano na večje liste in prelito s polivko iz bučnega olja in jabolčnega kisa. Tale pa je na drobno sesekljana in v družbi paradižnika (slovenskega Lušta seveda) in v olje vloženih oliv zaslužila preliv iz odličnega goriškega oljčnega olja in balzamičnega kisa. Ni vsako oljčno olje enako dobro. Pravzaprav obstajajo tudi velike razlike. Celo pri enem pridelovalcu in isti sorti oljk, so lahko letine zelo različne. Lanska sorta – Belica – je našemu pridelovalcu oljčnega olja prinesla naziv prvaka. In zasluži si ga.

Sesekljana+solata_01.jpg


SESTAVINE:

 • glava hrustljave zelene solate
 • 4 paradižniki
 • ducat oliv, vloženih v olje
 • oljčno olje
 • balzamični kis
 • nekaj lističev sveže bazilike
 • sol

PRIPRAVA:

Vso zelenjavo in baziliko sem drobno sesekljala in jo prelila s prelivom iz oljčnega olja, balzamičnega kisa in soli ter dobro premešala.To je vse. Ni več kaj dodati;-)

Sesekljana+solata_03.jpg

Res se je prilegla kot pozno kosilo oz. zgodnja večerja – seveda na terasi, obsijani s težko pričakovanim sončkom. Želim vam čudovit, s soncem začinjen vikend!

4 komentarji

 1. Avena 16. 6. 2012 at 8:46 - odgovori

  Ja, prihaja sezona solatk v vseh oblikah, čisto veselje! Če imaš zraven še sončno teraso, pa sploh ni kaj dodati. No, jaz je žal nimam, moj lastni pridelek solate pa že obeta kulinarične užitke…

 2. Sonja 16. 6. 2012 at 13:25 - odgovori

  Uuuh, njams 🙂 Lušt sem šla danes kupit, prav zaradi njega sem šla v Tuša 🙂 Smo ga snedli kar s svežo čebulico z vrta, z balzamičnim kisom in bučnim oljem. Pa mi je še ostalo nekaj paradižnikov, ravno dovolj, da jih preskusim v kombinaciji s solatko po tvojem receptu.

 3. studio13 16. 6. 2012 at 22:16 - odgovori

  Krasno in zdravo ste se napapcali Špela. Mi pa danes na družinskem pikniku pri našem dedku, proslavljali smo njegovih častitljivih 83 let. Bilo je veliko vsega, predvsem pa mesa. Mislim da bom jutri tudi jaz uživala teraso in eno tako lahko solatko :).

 4. a n a 20. 7. 2012 at 9:53 - odgovori

  Tole solato že odkar si jo objavila pogosto pripravljam in je odlična! Sama ne bi nikoli prišla na idejo o solati z olivami in celo z baziliko! 😉 Ampak je res dobra.

Napišite komentar

Culinary journey by me