Prvi (mini) piknik/First (mini) barbecue

%C5%BDar_051.jpg

Please, scroll down for English

Vsako leto na pomlad, ko pridejo na obisk sončni in topli dnevi, se začne sezona piknikov. Diši in kadi se od vsepovsod. Tudi od nas. A letos je nekaj čudnega v zraku. Ali pa pri nas. V naših urnikih. Šele konec maja smo zakurili v kaminu in posedeli zunaj na terasi ter se mastili s piknik dobrotami. Upam, da se bo zato sezona pri nas zavleka pozno v jesen.

Piknik jedi je nebroj. Od čevapčičev, pleskavic, ražnjičev, kotletov, perutničk, rib, sira za žar, pečenega krompirja , zelenjave in solat do vseh sort izpeljank iz teh ter še veliko drugih jedi. Zato je meni fino, da je vsak piknik nekoliko drugačen – vsaj z drugačnimi prilogami ali pa solatami.

Pri nas so se tokrat pekli jajčevci, iz katerih sem naredila zvitke, ki sem jih nadevala z mladim kozjim sirom, skuto, česnom, pinjolami in meto – noro dobro – jaz ob tem ne potrebujem prav nobenega mesa. Pa še enostavno se pripravi.

%C5%BDar_01.jpg

Na žaru je žar majster spekel tudi nekaj špargljev, ki sem jih zavila v slanino ter rdečo papriko in bučke. Nobena umetnost in nič novega – paše pa.

K pečeni zelenjavi se je zelo prilegel nadev, ki je ostal od zvitkov iz jajčevcev.

Od mesa smo tokrat imeli samo teksaško marinirana svinjska rebra – pa še ta so ostala ob tako bogati in okusni spremljavi.

Od solat sem pripravila paradižnikovo (seveda iz slovenskega paradižnika) s šparglji, redkvicami in krešo – osvežilna in sočna različica.

 

Druga solata pa je bila bolj nasitna in bolj konktretna – ta je bila zame zmagovalna. Resnično nisem potrebovala nobenega mesa. Mlad krompir, kuhan z olupi in odet v polivko iz majoneze, kisle smetane, dijonske gorčice, oljčnega olja in belega balzamičnega kisa, začinjen s soljo in poprom. Poeg njega pa hrustljave kisle kumarice, sesekljane kapre in sesekljana kreša. Mmmm, tole bomo zagotovo še jedli.

 

Tudi na te zvitke ne smem pozabiti – so nepozabni. Zadimljeni malancani, ki so se med pečenjem zmehčali in postali nesramno okusni so ovili nadev iz mladega kozjega sira, skute, česna in praženih pinjol ter sesekljane mete, so razvajali naše brbončice, ki so hotele še in še. A kaj ko želodček vsega tega, kar si oči želijo, ne zmore. Zato bomo kmalu piknik ponovili – zagotovo s kakšno novo idejo in novimi spoznanji ter v novi družbi.

 

Po čem pa pri vas največkrat diši na piknikih?

English version

Every spring, when the first sunny and warm days say hello, the season of barbecues begin. There is smell and gas from everywhere. From our place as well. But this year there is something strange going on. At least at our place. In our schedules. We managed to put fire in the fireplace only at the end of May. We sat outside and ate the barbecue goodies. I hope that the late start in spring will lead to the late one in autumn.

There is plenty of barbecue food. From roasted pork, chicken wings, hamburger, cevapcici, fish, grilled cheese, grilled potato, vegetable and salad all possible varieties and many other dishes. That is why I like every barbecue a little different. At least with different side dishes or salads.

At our place we had eggplants grilled and then rolled filled with young goat cheese, curd, garlic, pine nuts and mint – awesome – I don’t need any meat beside that dish. And it’s easy to prepare.

At grill my grill master grilled some asparagus that were rolled in bacon, red pepper and zucchini. This is not something new and no specialty, but it tastes well.

Beside the grilled vegetable I prepared the stuffing that I used at eggplants.

We enjoyed the taste of marinated pork ribs in Texas way, but with all those dishes we did not eat them all.

I prepared tomato salad (from Slovenian origin, of course) with asparagus, radish and cress – fresh and juicy variety.

The other salad was more filling and concrete. It was the winning one in my opinion. I really did not need any meat at all. Young potato, boiled with skin and flavored with the sauce of mayonnaise, sour cream, Dijon mustard, olive oil and white balsamic vineyard, spiced with salt and pepper. I added pickles and chopped capers and cress. Mmmm, we will eat that again, I promise.

I mustn’t forget these rolls. They are unforgettable. Smoky eggplants that got softened during baking became “rudely” tasty and they wrapped the filling made of goat cheese, curd, garlic and roasted pine nuts and chopped mint and together they spoiled our palate that wanted more and more. But the stomach was too full of all these food and it wasn’t able to eat everything that our eyes wanted. So, soon, we are planning to repeat the barbecue – surely with something new and in another company.

What is your favorite thing at your barbecue?

15 komentarjev

 1. Anita 28. 5. 2012 at 23:24 - odgovori

  Mmm, tole je pa mamljivo. 🙂

 2. Vladuška 29. 5. 2012 at 6:54 - odgovori

  Njami, njami, sploh nisem dvomila, da si kreativna tudi pri piknikih. Midva si večkrat pečeva, ker je moj čisto nor na to in si največkrat kar sama. In ker se mi za 2 ne da pripravljati ne vem kaj, si ponavadi spečeva kakšno vratovino dobro začinjeno, lepo nareževa in si narediva solatni krožnik. Solato pa malo menjujeva. 🙂 Drugače pa imam zelo rada tudi ribe in kakšno kuro.

 3. Cinnamon and Thyme 29. 5. 2012 at 16:18 - odgovori

  Dobro ste jedli :). Letošnjo sezono smo imeli piknik šele enkrat, pri starših, jedli pa smo standard piknik jedi, ravno to kar si naštela plus najboljši pečen krompir, ki ga naredi moj oče :).

 4. studio13 29. 5. 2012 at 17:26 - odgovori

  Pri nas najpogosteje diši po mesu in po ribah. Jaz še zdaleč nisem tako kreativna v kuhinji kot si ti, se pa trudim. Ponavadi popečemo bučke in malancane, pa kuskus solata z posušenimi paradižniki, zelišči, mlado čebulo in limonco je tudi ponavadi na mizi. Bom pa z največjim veseljem takoj na naslednjem pikniku pripravila tole tvojo krompirjevo solatko (pri nas doma sem samo jaz nora na krompir), pa malancanine zvitke bi tudi.

 5. DB 29. 5. 2012 at 18:54 - odgovori

  Vse izgleda čudovito in že po izgledu jedi se vidi, da ste spet razvajali brbončice.
  Mal offtopic. Zanima me, kakšen objektiv uporabljaš-te, ker mi ni jasno, ko vidim v exifu fotografije 40 mm? Vidim, da je fotič Nikon D5000, objektiv pa je?

 6. Avena 29. 5. 2012 at 20:00 - odgovori

  Pri nas največkrat spečemo kaj ribjega, meso redko in v majhnih količinah. Obvezne pa so različne zelenjavne priloge. Zmaga vedno solata iz mladih krompirčkov z veliko svežih zelišč. Do zdaj sem krompirčke lupila, naslednjič bo seveda po tvoje. Pa marinirana čebula v kisli smetani in bučnem olju. Pa fižol s porom a la prebranac. Pa pečene bučke, parike in melancane, pa bukovi ostrigarji, pa breskve in ananas na žaru…

 7. Helena 29. 5. 2012 at 21:42 - odgovori

  Kakšna odlična piknik hrana. Barvita in verjamem, da je bilo zelo okusno. Si mi dala marsikatero idejo! 🙂 Sama nisem tako kreativna. Le pri solatah in dodatkih se potrudim 🙂

 8. Sistemka 30. 5. 2012 at 9:57 - odgovori

  Kot vedno čudovito in zgleda slastno. Pri nas so fantje bolj mesni, punce pa zelenjavne. Mene pa zanima, na kakšni plošči pečeš? Mi imamo samo "rešetke", kar ni preveč dobro za zelenjavo (pada v žerjavico):-)

 9. Gourmet forever 30. 5. 2012 at 18:34 - odgovori

  Objektiv je AF-S Micro Nikkor 40 mm in fotoaparat je res Nikon D5000.

 10. Gourmet forever 30. 5. 2012 at 18:36 - odgovori

  Tole smo pekli na žar plošči, narejeni iz kotlovne pločevine. Tudi mi imamo takšno na rešetke, a je nekatere stvari lažje in bolje speči na plošči brez luknjic;-)

 11. DB 1. 6. 2012 at 20:04 - odgovori

  Še predno si odgovorila, sem se sam pozanimal in ugotovil, da res obstaja fiksna 40 micro, katere pa še nisem poznal. Vseeno hvala za odgovor.

 12. Anonimni 2. 6. 2012 at 13:03 - odgovori

  Ste sami naredili to žar ploščo?
  Oziroma, jo je možno kje kupiti?

  Lp
  Miha

 13. Gourmet forever 2. 6. 2012 at 21:19 - odgovori

  Ploščo je dal moj mož narediti po meri.

 14. Barbara 5. 6. 2012 at 7:02 - odgovori

  A pri paradižnikovi solati šparglje prej malo skuhaš ali ne?
  Drugače pa super ideje … sem si jih že shranila ;-)))

 15. Gourmet forever 5. 6. 2012 at 18:01 - odgovori

  Šparglje na hitro pokuham – a pustim, da ostanejo še malo čvrsti na ugriz;-)

Napišite komentar

Culinary journey by me