Solata s koromačem, pomarančami in olivami

solata_koroma%25C4%258D_orange_2.jpg

Dobra, okrepčilana solata, ki si jo lahko odnesete tudi v službo za zdravo malico. Celo boljša je, ko se okusi lepo prepojijo in vsrkajo v koromač. In meni so te kombinacije zelenjava in sveže sadje res zakon. Popestrijo vsakdanje okuse.

solata_koroma%25C4%258D_orange_1.jpg


SESTAVINE

 • 1 koromač (čvrst in napet)
 • 1 pomaranča
 • pest oliv, vloženih v olje
 • oljčno olje
 • limonin sok
 • sol in poper

PRIPRAVA

Koromač sem očistila zunanjih delov, ga oprala in narezala na čim tanjše rezine. Pomarančo sem olupila in narazala na tanke krogce (“ekvatorialno rezanje”). Po vrhu sem potresla nekaj oliv in vse skupaj prelila s prelivom iz oljčnega olja, limoninega soka, soli in popra. Dobra ideja za pripravo vseh solatnih prelivov je bila objavljena že na čistem začetku bloggiranja.


solata_koroma%25C4%258D_orange_3.jpg

Ekspresno pripravljena solata. Z malo dela do veliko zdravja in užitka!

Gomolj koromača ima čvrste, rebraste in mesnate liste, je svežega vonja in okusa, podobnega janežu. Koromač je odličen vir vitaminov, mineralov in vlaknin, ter močan antioksidant, ki pomaga vzdrževati zdrav imunski sistem. Vsebuje dvakrat več vitamina C kot pomaranče, beta karotin, provitamin A, vitamin E in folno kislino. Bogat je tudi z različnimi minerali, na primer železom, cinkom, magnezijem, kalijem in kalcijem.  Če ga uživamo surovega po jedi pa nam odlično očisti tudi zobe.

4 komentarji

 1. Anita 9. 3. 2012 at 21:57 - odgovori

  Meni je koromač zelo všeč, a prepogosto pozabim nanj. To bom gotovo preizkusila.

 2. majcha 18. 3. 2012 at 11:47 - odgovori

  Tole smo poskusili včeraj. In bomo večkrat, ker je odlično. Čeprav janežast okus marsikomu ne gre, nas je včeraj sedelo deset in smo zmazali do zadnje mrvice. Me zanima, kaj bodo rekli otroci, tole bo pri nas kmalu spet na sporedu.

 3. Gourmet forever 19. 3. 2012 at 5:44 - odgovori

  Majcha, super!

 4. Maxi 17. 1. 2013 at 12:06 - odgovori

  Naredila včeraj in takoj pospravila in pripravila še eno porcijo, da se prepoji čez noč. Dodala balzamični kis in namesto oliv feta sir. Enostavno, hitro in zelo zelo okusno, hvala za recept in idejo.

Napišite komentar

Culinary journey by me