Polenta+s+trevi%C5%A1kim+radi%C4%8Dem_01.jpg

Treviški radič je kralj zimske zelenjave, pa tudi zgodnjespomladanske, do špargljev. Seveda imam rada tudi regrat in mlado solato, a šparglji in treviški radič so prava delikatesna zelenjava.

Listi radiča vsebujejo pomembne minerale, kalcij, železo, fosfor in kalij ter vitamine A, C in nekatere iz skupine B. Grenčična snov intibin, ki je v belih rebrih listov, pomembno pripomore k čiščenju organizma. Radič tudi spodbuja prebavo in delovanje jeter ter znižuje delež sladkorja v krvi.

Treviški radič največkrat uporabljamo v kuhi, surovega jemo redkeje. Se pa njegov sicer grenak okus ob dodatkih kot so riž, polenta, parmezan in maslo spremeni v nadvse okusno jed. Jaz ga ponavadi kupim na tržnici, pri primorskih trgovcih.

SESTAVINE

  • 3 glave treviškega radiča
  • pest sveže naribanega parmezana
  • pest pinjol
  • koruzni zdrob
  • žlica masla
  • oljčno olje
  • sol in poper

PRIPRAVA

Polento sem v osoljenem kropu skuhala nekoliko gostejšo kot po navadi – razmerje voda in koruzni zdrob 2:1. Na koncu sem vanjo umešala maslo in jo razprostrla na centimter debelo po namaščenem peki papirju ter jo pustila, da se je nekoliko ohladila. Nato sem jo razrezala na večje kose – približno 5 x 7 cm in jih z obeh strani popekla na malo  oljčnega olja.
Radič sem oprala, odrezala spodnji del, ga razprostrla po pekaču, pokapljala z oljčnim oljem, solila in poprala. Pekla sem ga v pečici, na 180 °C približno 10 minut.
Kose pečene polente sem položila na pekač, jih obložila s pečenim radičem, potresla s parmezanom in pinjolami in vse skupaj še enkrat na hitro popekla v pečici (toliko, da se je sir stopil).

Same dobre sestavine, zato je tudi končni izdelek odličen.

 

Polenta+s+trevi%C5%A1kim+radi%C4%8Dem_02.jpg