Tuna-%C4%8Drni+sezam_01.jpg

Riba. Tuna. Ker je petek. Ker je zdrava. Ker je okusna. Ker je pomemben vir beljakovin in omega 3 maščobnih kislin. Ker je lahko prebavljiva. Je potrebno še več razlogov za?

Tole je kosilo, ki ga lahko pripravite v pičlih 15 minutah od trenutka ko umijete roke in zavihate rokave do serviranja. Pa še otroci jo radi jedo, saj nima kosti.

Pa še nekaj besed o tem, kako zdrav je črni sezam. Pospešuje izgradnjo kosti in tvorbe hrustanca, zato ga imenujejo tudi črni dragulj. Pozitivno učinkuje tudi na mišice, kožo, lase in ostala tkiva, saj vsebuje magnezij. Po tradicionalni kitajski medicini pomaga krepiti jetra in ledvice.

Tuna-%C4%8Drni+sezam_02.jpg


SESTAVINE

  • 2 cm debel kos tune
  • črni sezam
  • groba sol
  • oljčno olje
  • alfa alfa kalči
  • sojina omaka

PRIPRAVA

Tuno sem narezala na manjše trakove, dolge približno 5 cm. 3 žlice črnega sezama sem zmešala z žličko grobe soli in v tem povaljala trakove tune. Popekla sem jo v ponvi, na nekaj kapljicah oljčnega olja. Z vsake strani sem jo pekla dobro minuto, saj sem želela, da bo znotraj ostala lepo rozkasta in sočna. Če imate raje popolnoma pečeno, pecite malo dlje časa, a pazite, da ne bo riba postala presuha. To se pri tuni rado zgodi.

Pečene trakove tune sem položila na pest alfa alfa kalčkov in jo rahlo prelila s sojino omako. Kalčke sem seveda vzgojila sama;-)


Tuna-%C4%8Drni+sezam_03.jpg

Imate radi ribe ali ste bolj za meso? Se vam zdi ta črni sezam in kalčki preveč neobičajno, da bi jedli tudi otroci?