Tuna v plaščku iz črnega sezama na alfa kalčkih

Tuna-%C4%8Drni+sezam_01.jpg

Riba. Tuna. Ker je petek. Ker je zdrava. Ker je okusna. Ker je pomemben vir beljakovin in omega 3 maščobnih kislin. Ker je lahko prebavljiva. Je potrebno še več razlogov za?

Tole je kosilo, ki ga lahko pripravite v pičlih 15 minutah od trenutka ko umijete roke in zavihate rokave do serviranja. Pa še otroci jo radi jedo, saj nima kosti.

Pa še nekaj besed o tem, kako zdrav je črni sezam. Pospešuje izgradnjo kosti in tvorbe hrustanca, zato ga imenujejo tudi črni dragulj. Pozitivno učinkuje tudi na mišice, kožo, lase in ostala tkiva, saj vsebuje magnezij. Po tradicionalni kitajski medicini pomaga krepiti jetra in ledvice.

Tuna-%C4%8Drni+sezam_02.jpg


SESTAVINE

 • 2 cm debel kos tune
 • črni sezam
 • groba sol
 • oljčno olje
 • alfa alfa kalči
 • sojina omaka

PRIPRAVA

Tuno sem narezala na manjše trakove, dolge približno 5 cm. 3 žlice črnega sezama sem zmešala z žličko grobe soli in v tem povaljala trakove tune. Popekla sem jo v ponvi, na nekaj kapljicah oljčnega olja. Z vsake strani sem jo pekla dobro minuto, saj sem želela, da bo znotraj ostala lepo rozkasta in sočna. Če imate raje popolnoma pečeno, pecite malo dlje časa, a pazite, da ne bo riba postala presuha. To se pri tuni rado zgodi.

Pečene trakove tune sem položila na pest alfa alfa kalčkov in jo rahlo prelila s sojino omako. Kalčke sem seveda vzgojila sama;-)


Tuna-%C4%8Drni+sezam_03.jpg

Imate radi ribe ali ste bolj za meso? Se vam zdi ta črni sezam in kalčki preveč neobičajno, da bi jedli tudi otroci?

5 komentarjev

 1. HRANDICA 17. 2. 2012 at 20:20 - odgovori

  Prvič: Sploh nisem vedela, da obstaja črni sezam :(, sploh pa, da ima toliko pozitivnih lastnosti.
  Drugič: Po moje bi bil prvi vtis otroku AGHH..¨!
  Tretjič:Definitivna opcija za kosilo!
  Četrtič:Jaz sploh nisem za ostalo meso, tako, da je ribica še najboljši približek :).

 2. majcha 17. 2. 2012 at 22:08 - odgovori

  Jaz sem vsekakor bolj mesojedka kot ribojedka (morda zato, ker imam ribo v horoskopu, celo dve, pa je dovolj :))
  Ampak tole pa morda poskusim, ker je kljub temu, da je ribje, videti dovolj preprosto in dovolj "nesmrdeče" za pripravo.
  In resno računam, da bi naši mulčki vsaj poskusili. Vsaj pri nas načeloma ni kakšnih resnejših težav. Res pa kakšno stvar poskusijo samo enkrat (na šparglje ne smemo več pomisliti, recimo ;))

 3. Vladuška 18. 2. 2012 at 10:24 - odgovori

  Ribe imam rada, vendar nisem domača v njihovi pripravi in to je razlog da niso večkrat na jedilniku. Čez poletje se zadeva malo izboljša, ker jo rada jem pečeno na žaru, kar pa pripravlja moški del :)) Za črni sezam slišim prvič in ideja za kosilo se mi zdi odlična, pa še hitro pripravljena.

 4. špelca 18. 2. 2012 at 15:20 - odgovori

  (Dobra) alternativa črnemu sezamu so tudi makova zrna, ki se krasno ujamejo s tuno. Namesto kalčkov pa pride v poštev tudi npr. motovilec, za bolj pikanten okus pa dodamo še malo vasabija. mnjami!

 5. Gourmet forever 18. 2. 2012 at 22:54 - odgovori

  No fino, vidim, da ni tako hudo tole s sezamom in kalčki kot bi na prvo žogo pričakovala – pozitivno presenečena;-)

Napišite komentar

Culinary journey by me