%25C5%25A0pina%25C4%258Dna+lazanja_02.jpg

Pri nas doma smo razdeljeni na 2:2 glede polnjenja lazanje. Dva preferirata mesno, dva pa špinačno, kar je prav fino, saj tako včasih ustrežemo enemu paru, drugič drugemu. Tokrat je padla špinačna – smo ustregli korenjaku – da bo lahko še bolj močan 😉 – in meni.

Najprej sem pripravila špinačo: očiščeno sem na hitro zblanširala, nato pa jo zmiksala na drobno. Lahko bi jo tudi narezala, a kaj ko lahko kaj čudnega novega, hitro predere kakšno otroško ritko (beri zbirčno Metko).

Potem sem na malo oljčnega olja popražila na drobno sesekljano belo čebulo, ji dodala še nekaj česna in pustila toliko, da je zadišalo. Na to sem dodala zmiksano špinačo in jo nekoliko pokuhala. Med kuhanjem sem jo solila in poprala, dodala nekaj muškatnega oreščka in počasi zalivala z malo mleka. Vse skupaj ni trajalo več kot 15 minut.

Medtem sem pripravila še paradižnikovo omako. To omako uporabljam za vse sorte jedi: testenine, lazanje, pice in še kaj bi se našlo. Je res alfa in omega paradižnikovih omak. Na oljčnem olju popražim sesekljano čebulo – toliko, da postekleni, dodam sesekljan česen (po okusu – jaz ga dam precej) in pustim toliko, da zadiši. Nato dodam na koščke narezan olupljen paradižnik (lahko so tudi pelati – pozimi seveda – veliko bolje kot pa brezokusen, v vodi pridelan paradižnik). Solim, popram, premešam in pustim kar se da dolgo na blagem ognju. Dlje ko se bo paradižnikova omaka cmarila, boljša bo. Pred koncem dodam še sesekljano baziliko in je ni boljše omakce. No ja, če bi imela čas in bi bila sezona paradižnika, bi pripravila tisto, še bolj aromatično, ki sem jo delala poleti. Mmmm, kako je šele tista dobra.

Potem sem na z maslom nameščen pekač dala nekaj paradižnikove omake, po vrhu  pa položila testeninske liste za lazanjo in jih premazala z ricotto. To ali pa kislo smetano vedno uporabim namesto bešamela – tudi pri mesni lazanji. Po plasti ricotte sem polila nekaj kuhane špinače in po vrhu potresla z mešanico treh sirov (mozzarele, parmezana in groyerja). Mešanica sirov, pri katerih mozzarela in parmezan ne smeta manjkati, se mi vedno zdi najboljša varianta, ki da lazanji pravi okus.

Tako sem polagala plasti, druga za drugo, dokler nisem porabila vseh sestavin, predvsem se vedno ravnam po glavnem nadevu – tokrat torej po špinači. Zadnja plast so testenine, premazane z ricotto in potresene s siri. Na vrh lazanje sem položila še koščke masla in jo pekla približno 30 minut pri 180°.

%25C5%25A0pina%25C4%258Dna+lazanja_03.jpg
Edino pri moji (brezglutenski) je bila zadnja plast kar špinača.

%25C5%25A0pina%25C4%258Dna+lazanja_01.jpg

Paradižnikova omaka v kombinaciji špinače, testenin, ricotte in treh sirčkov je čista zmaga. Le poskusite in videli boste, da se ne motim.

P.S. Kaj pa komentarji pod Decemberski giveaway? Sem dala pretežko nalogo ali ne želite deliti svojih najljubših piškotkov z mano?