Rižota z lisičkami in šparglji ali sozvočje jeseni in pomladi

Ri%25C5%25BEota+s+%25C5%25A1parglji+in+lisi%25C4%258Dkami_01.jpg

Šparglji v tem letnem času res nimajo kaj dosti iskati in če ste pomislili, da sem nabavila kakšne južnoameriške, ki so prepotovali tisoče kilometrov in so jih porezali tam nekje v začetku novembra, ste se zmotili. Nekaj sem jih imela v zamrzovalniku. Proti koncu sezone špargljev, jih dam vedno malo zamrzniti za takrat, ko se mi bo stožilo po pomladi. In ne samo, da se mi v teh vremensko nedefiniranih dneh toži po pomladi ali pa vsaj beli zimi, tudi zamrzovalnik sem morala malo sprazniti. Med vikendom sem namreč nakuhala kar nekaj jušne osnove – perutninske in goveje, potem pa sem imela možnost nakupa domačega telečjega mesa, kar ni preveč pametno zamuditi. Ko sem si ogledovala zaloge, se mi je v trenutku porodila ideja, da je združitev špargljev z gobami idealna kombinacija. Če jih združim v pravi, kremni rižoti pa bo kombinacija popolna zmaga. In bila je. Princeska jo je zmazala do konca, čeprav dostikrat viha nos nad šparglji, korenjak pa se načeloma izogiba tako gobam kot špargljem, a je  skrožnika izginilo vse.

Z načinom priprave vseh odličnih rižot ni kaj dosti za pisati – vse gre po istem kopitu. Zato se ne bom ponavljala. Osnovni način priprave odlične rižote sem že opisala pri pripravi Špargljeve rižote, razlika je samo v tem, katero sestavino uporabimo – torej po glavni sestavini, po kateri dobi potem rižota ime.

Bom pa ponovila zame zlata pravila priprave vseh odličnih rižot:

 • riž vrste Arborio ali Carnarolli
 • vrela jušna osnova, ki jo dodajamo sproti
 • maslo
 • parmezan
 • kakšna šalotka ali čebula

Pred dnevi mi je neka gospa Anja poslala elektronsko sporočilo, če ji lahko pomagam z idejami za božično večerjo z nekaj omejitvami. Seveda sem ji z veseljem napisala moj predlog menija s petimi hodi. Sem se pa zdaj spomnila, da bi lahko bila tudi tale rižota primerna za kakšno toplo predjed svečane božične ali pa silvestrske večerje, ker so šparglji tudi v tem času, ob svečanih dogodkih, pogosto prisotni.

Ri%25C5%25BEota+s+%25C5%25A1parglji+in+lisi%25C4%258Dkami_02.jpg

Že veste, kako se boste na božični ali pa silvesterski večer kulinarično razvajali?

6 komentarjev

 1. M 8. 12. 2011 at 18:24 - odgovori

  Joj, si mi pocedila sline. Letos je bila naša gobarska sezona tako nikakršna, da ob vsaki omembi lisičk (mojih daleč najljubših gob) avtomatsko dobim gobotožje ☺ in polna usta slin.

  Naše silvestrsko kulinarično razvajanje je že nekaj let fondi (mesno-sirno-zelenjavni) z goro različnih omak, vendar ga bomo letos po vsej verjetnosti prestavili na božični večer, saj bo silvestrski čist hribovske sorte, kamor bo treba vse sestavine prinesti na hrbtih in bojo cel teden peli razni golaži, žganci in dobrote s kislim zeljem.

 2. VANJA 8. 12. 2011 at 20:46 - odgovori

  Mi se z božičnim jedilnikom še nismo ukvarjali. Pa bi se morali, a ne?

  Mogoče, pa bodo na blogu "za prste polizat" padle kakšne ideje (samo na glas razmišljam, ha, ha).

 3. Anonimni 8. 12. 2011 at 21:07 - odgovori

  Pozdravljena! Oglašam se prvič, berem pa že kar nekaj časa. Ne le berem in gledam, tudi preizkušam recepte in jih prilagajam po svoje. Skratka, ob vsem tem izjemno uživam in ob tej priložnosti izrekam vse pohvale za avtorico bloga.

  Rižota zgleda fantastično!

  Zdaj pa še tole:
  Res je, da smo v času, ko (že) načrtujemo jedilnike za prazničnine dni, pečemo piškote in druge sladke dobrote…jaz pa se ubadam s tem, kaj pripraviti za jutrišnjo malico za otroka, ki jo moram danes položiti v torbico za telovadbo, da bo počakala do jutri. Seveda govorim o zdravi in okusni malici, ki napolni želodček do malce bolj pozne večerje po omenjeni aktivnosti. Kaj idej morda na to temo? Bom hvaležna. Prav lep pozdrav!

 4. Gourmet forever 8. 12. 2011 at 22:07 - odgovori

  M, prav zavidam ti tole silvestrovo – pravljično in čarobno! Fondi je dobra ideja – okusno in družabno;-)
  Vanja, tudi meni se še sanja ne, kaj bom pripravila za božično večerjo, tako da ne skrbi. Morda pa kaj takšnega natuhtam, da bom lahko idejo delila z vami.
  Anonimni, lepo da bereš, spremljaš in preizkušaš. Za otroško malico, ki mmora počakati do jutri in biti zdrava ter okusna bi jaz naredila mešanico raznih oreškov in suhega sadja (lešniki, mandlji, indijski oreščki, suhe marelice, suhe brusnice – to, kar imajo otroci ponavadi najraje). Jaz to velikokrat pripravim hčeri za na kakšno tekmo ali pa za v hribe, ko gredo v planinci in potrebuje energijo. Mešanico dam v plastično posodo s pokrovom. Je uporabno tako za poletje kot zimo – energije pa vedno da. Pa morda še eno sveže jabolko za povrhu. Če pa oreški odpadejo (nekateri otroci jih zaradi alergije ne smejo jesti) pa lahko v plastično posodo narežeš nekaj koškov trdega sira, zraven pa svežo papriko ali pa kar jabolko. Tudi to paše k siru. Ali pa dobri stari kos temnega kruha z jabolkom. Upam, da sem ti kaj pomagala.Lep pozdrav.

 5. Anonimni 9. 12. 2011 at 7:10 - odgovori

  Najlepša hvala za hiter odgovor. Si mi pomagala, vse ideje pridejo v poštev. Danes popoldne spečem še domač temni kruh, pa piškotke iz ovsenih kosmičev, pa bo za kakšno malico. Hvala in lep ter ustvarjalni vikend želim. Seveda, da bomo lahko spet brali in gledali in preizkušali…

 6. Anonimni 9. 12. 2011 at 7:25 - odgovori

  Prosim,napišite še za nas predloge za božično večerjo,prosim,prosim,prosim…

Napišite komentar

Culinary journey by me