Ri%25C5%25BEota+s+%25C5%25A1parglji+in+lisi%25C4%258Dkami_01.jpg

Šparglji v tem letnem času res nimajo kaj dosti iskati in če ste pomislili, da sem nabavila kakšne južnoameriške, ki so prepotovali tisoče kilometrov in so jih porezali tam nekje v začetku novembra, ste se zmotili. Nekaj sem jih imela v zamrzovalniku. Proti koncu sezone špargljev, jih dam vedno malo zamrzniti za takrat, ko se mi bo stožilo po pomladi. In ne samo, da se mi v teh vremensko nedefiniranih dneh toži po pomladi ali pa vsaj beli zimi, tudi zamrzovalnik sem morala malo sprazniti. Med vikendom sem namreč nakuhala kar nekaj jušne osnove – perutninske in goveje, potem pa sem imela možnost nakupa domačega telečjega mesa, kar ni preveč pametno zamuditi. Ko sem si ogledovala zaloge, se mi je v trenutku porodila ideja, da je združitev špargljev z gobami idealna kombinacija. Če jih združim v pravi, kremni rižoti pa bo kombinacija popolna zmaga. In bila je. Princeska jo je zmazala do konca, čeprav dostikrat viha nos nad šparglji, korenjak pa se načeloma izogiba tako gobam kot špargljem, a je  skrožnika izginilo vse.

Z načinom priprave vseh odličnih rižot ni kaj dosti za pisati – vse gre po istem kopitu. Zato se ne bom ponavljala. Osnovni način priprave odlične rižote sem že opisala pri pripravi Špargljeve rižote, razlika je samo v tem, katero sestavino uporabimo – torej po glavni sestavini, po kateri dobi potem rižota ime.

Bom pa ponovila zame zlata pravila priprave vseh odličnih rižot:

  • riž vrste Arborio ali Carnarolli
  • vrela jušna osnova, ki jo dodajamo sproti
  • maslo
  • parmezan
  • kakšna šalotka ali čebula

Pred dnevi mi je neka gospa Anja poslala elektronsko sporočilo, če ji lahko pomagam z idejami za božično večerjo z nekaj omejitvami. Seveda sem ji z veseljem napisala moj predlog menija s petimi hodi. Sem se pa zdaj spomnila, da bi lahko bila tudi tale rižota primerna za kakšno toplo predjed svečane božične ali pa silvestrske večerje, ker so šparglji tudi v tem času, ob svečanih dogodkih, pogosto prisotni.

Ri%25C5%25BEota+s+%25C5%25A1parglji+in+lisi%25C4%258Dkami_02.jpg

Že veste, kako se boste na božični ali pa silvesterski večer kulinarično razvajali?