Solata+pinjole+granatno_02.jpg

Vse, kar lahko rečem o tej solati je – NORO! To je jesensko zimska solata, polna vitaminov in okusov. Nasitna, a hkrati lahka. Kombinacija okusov je res neverjetna – sladkasta buča, dimljenost sira, oreščkasto nepremagljiv okus pinjol ter osvežilnost granatnega jabolka, povezana z nežnostjo motovilca – zmaga!

Solata+pinjole+granatno_01.jpg

Granatno jabolko je pravi multipraktik, saj je zelo uporabno, med drugim lahko tudi nadomesti agrume in tako dopolni vaš zdravi jedilnik. Semena granatnega jabolka so resda majhna, vendar pa so obilno založena s polifenoli, ki zmanjšujejo in preprečujejo škodo, ki jo na DNK povzročajo prosti radikali. Zato zmanjšujejo tudi tveganje, da obolite za rakom. Sadeži so izredno cenjeni zaradi semen, bogatih z antioksidanti, vsebujejo pa tudi zelo veliko vitaminov C, B2 in B3 ter rudnin, kot sta kalij in fosfor. Vsebujejo tudi veliko sadnih kislin in močnih antioksidantov polifenolov, ki preprečujejo razne bolezni.

Solata+pinjole+granatno_03.jpg

 

Hokaidko sem popekla v pečici kot za pire pri bučnem kruhu. Ko je bila pečena, sem jo narezala na manjše kose. V skledo sem dala motovilec in ga zamešala s polivko iz olivca, limoninega soka, žličke medu, žlice balzamika, soli in popra. Po vrhu sem potresla koščke pečene buče,  koščke dimljenega sira, semena granatnega jabolka in suho pražene pinjole. Na rahlo sem še premešala, potem pa smo se zakadili v solato, ki nas je navdušila. No ja, skoraj vse – korenjak je glede novosti še vedno skeptičen… A tudi napreduje!

Solata+pinjole+granatno_04.jpg

Občutek imam, da mi bo zmanjkalo Hokaidk oz. da se jih ne bo dalo več kupiti, jaz imam pa še toliko idej, kaj vse bi počela z njimi. Če kdo pozna kogakoli, ki jih prodaja, se priporočam!