Tapinambur_02.jpg

Topinambur sem prvič jedla pred malo manj kot devetimi leti, ko sva se z dragim razvajala na Gradu Kromberk. Takrat sem jedla surovega, na tanke listične narezanega in pokapljanega z oljčnim oljem, da se je pokazal takšen kot je – zanimiv in drugačen. Potem ga nisem zasledila nikjer kar nekaj let, zadnji dve leti pa prihaja v veljavo tudi v Sloveniji.

V prehrani se pogosto uporablja kot krompirjev nadomestek, zaradi odličnega, nekoliko sladkega, neobičajnega okusa in v različnih dietah pri nekaterih boleznih, kjer se želimo izogniti krompirju, tak primer je sladkorna bolezen. Za te bolnike je na moč primerno živilo, ker med drugim vsebuje ogljikove hidrate v obliki naravnega sladkorja, ki ga telo z lahkoto presnovi, vsebuje pa tudi beljakovine. Poleg tega ima v sebi še veliko količino vitamina C.

Tapinambur_01.jpg

Topinambur sem dobro oprala in ga narezala na približno 3-4 mm debele lističe, jih razprostrla po pekaču, pogrnjenim s peki papirjem, jih pokapljala z oljčnim oljem in dala v pečico, segreto na 180 ° C za slabe pol urce. Vmes sem jih enkrat obrnila, da so se zapekli z obeh strani.

Medtem ko so se topinamburjevi čipski popekali, sem pripravila še pesto iz posušenih paradižnikov. Nekaj posušenih paradižnikov sem narezala na manjše koščke in jih skupaj s pestjo suhopraženih pinjol, strokom česna in nekaj žlicami oljčnega olja zmiksala v gladko maso. Paradižnike sem imela samo suhe, nenamočene, ampak mislim, da bi se tisti, ki so vloženi v olje celo bolje obnesli, saj sem morala paličnjaka kar nekaj časa prositi, da se še malo potrudi, pa še malo… Vmes sem po malem prilivala še oljčnega olja, da je pesto dobival pravo konsistenco. Soli nisem uporabila, saj sem na koncu vmešala še nariban parmezan in vse skupaj je bilo dovolj slano. Le malo popra sem še dodala.

Tapinambur_03.jpg

Iz zapečenih rezin topinamburja sem sem s pomočjo pesta naredila privlačen stolpič, ki nam je vsem teknil. Topinambur je zelo okusen gomolj, ki pa je tokrat meni – prebavni občutljivki – povzročil malo napihnjenosti. Še sreča, da je hitro minila.