Tajski bučni curry s kozicami

Cury_1.jpg

Končno sem sama pripravila pasto za tajski curry. Ponavadi sem jo kar kupila – kot sem napisala že v prvem curry prispevku – saj so sestavine kazale na naraven izvor, a glede na to, da se da skoraj vse sestavine kupiti kar pri nas, sem se odločila, da jo enkrat poskusim narediti sama.

V posodo za miksanje sem dala 2 šalotki, za palec debel kos olupljenega ingverja, 3 česnove stroke, 5 rdečih čilijev, limonsko travo, sol in poper. Vse skupaj sem dobro zmiksala v gladko pasto.

4 žlice curry paste (nekaj sem jo iz varnostnih razlogov prihranila, da ne bi preveč žgalo;-) sem dala v vok, na žlico kokosovega olja, segrela in na njej popekla na kose narezano hokaidko. Potem sem jo zalila s 3 dl kokosovega gostega mleka in pokuhala do mehkega.

Cury_2.jpg

 

Koščke buče sem pobrala iz omake in jih s paličnjakom spirirala do gladkega, nekaj koščkov pa pustila kar celih. Nato sem bučni pire dala nazaj v omako in nastala je gosta sladkasto pekoča omaka božanskega vonja in okusa. V njej sem na hitro pokuhala še nekaj repkov kozic, na koncu dodala še nakej listov sveže bazilike in postregla z basmati rižem.

Cury_3.jpg

Spomini na regeneracijsko Tajsko so se vrnili s prvo žlico te nepojemljivo dobre jedi, ki jo preprosto morate poskusiti. Če ne na Tajskem, pa vsaj doma. Če se le da ne poskušajte prvič jesti curryja v kakšni slovenski kvazi tajski restavraciji, ker se zna zgoditi, da vam ne bo všeč. No ja, so izjeme, npr. v Shambali mi je bil všeč, Da Budo pa definitivno odsvetujem. Ste ga že jedli? Kje?

3 komentarji

 1. Anonimni 22. 10. 2011 at 20:42 - odgovori

  Ja, ja, ja: prav s takšne vrsto curryjevsko dilemo se že nekaj časa ukvarjam – že nekajkrat sem ga poskusila v teh kvazi tajskih restavracijah, pa mi res ni bil nikjer všeč, zato sem se spraševala, kakšen je pravi. Hvala za nasvet in recept: poskusim doma in v Shambali.

  Kje kupiti limonsko travo in katero kokosovo mleko izbrati, da ni samo voda z aromo?

  Pa užitek je cediti sline ob tvojih receptih – obvladaš.

  Lp, Ana

 2. Gourmet 23. 10. 2011 at 21:35 - odgovori

  Limonsko travo imam jaz kar v posušeni varianti – še iz Tajske. Imajo jo pa tudi v prahu v večjih trgovskih centrih (a ne vem, kako se obnese). Kokosovo mleko je pa meni najbolj všeč od Alnature (iz DM-a).

  Hvala za lepe besede!

 3. Vanja 26. 10. 2011 at 12:42 - odgovori

  Tole je pa odlično! Sem skuhala za popoldne, pa ne vem, če bo počakalo… 🙂

Napišite komentar

Culinary journey by me