Cury_1.jpg

Končno sem sama pripravila pasto za tajski curry. Ponavadi sem jo kar kupila – kot sem napisala že v prvem curry prispevku – saj so sestavine kazale na naraven izvor, a glede na to, da se da skoraj vse sestavine kupiti kar pri nas, sem se odločila, da jo enkrat poskusim narediti sama.

V posodo za miksanje sem dala 2 šalotki, za palec debel kos olupljenega ingverja, 3 česnove stroke, 5 rdečih čilijev, limonsko travo, sol in poper. Vse skupaj sem dobro zmiksala v gladko pasto.

4 žlice curry paste (nekaj sem jo iz varnostnih razlogov prihranila, da ne bi preveč žgalo;-) sem dala v vok, na žlico kokosovega olja, segrela in na njej popekla na kose narezano hokaidko. Potem sem jo zalila s 3 dl kokosovega gostega mleka in pokuhala do mehkega.

Cury_2.jpg

 

Koščke buče sem pobrala iz omake in jih s paličnjakom spirirala do gladkega, nekaj koščkov pa pustila kar celih. Nato sem bučni pire dala nazaj v omako in nastala je gosta sladkasto pekoča omaka božanskega vonja in okusa. V njej sem na hitro pokuhala še nekaj repkov kozic, na koncu dodala še nakej listov sveže bazilike in postregla z basmati rižem.

Cury_3.jpg

Spomini na regeneracijsko Tajsko so se vrnili s prvo žlico te nepojemljivo dobre jedi, ki jo preprosto morate poskusiti. Če ne na Tajskem, pa vsaj doma. Če se le da ne poskušajte prvič jesti curryja v kakšni slovenski kvazi tajski restavraciji, ker se zna zgoditi, da vam ne bo všeč. No ja, so izjeme, npr. v Shambali mi je bil všeč, Da Budo pa definitivno odsvetujem. Ste ga že jedli? Kje?