Por+s+smetano02.jpg

Tudi por je ena tistih stvari, iz katere težko narediš slabo jed. Odlične so razne porove juhe, fantastični zavitki in pite, pa tudi kar tako, kot priloga. Edino, kar me moti pri poru je vonj, ki se ga nalezeš, vonj, ki se ti vpije v kožo ob dušenju, mešanju, praženju. A kaj čmo, vsaka stvar, pa naj bo še tako odlična in fantastična, skriva nekje neki malo manj superlativski del. In pri poru je pač vonj.

Tole pa je ena taka nevsakdanja varianta pora, ki je hkrati posebna in preprosta. Nežna, a izrazitega okusa. Ko jo boste poskusili, kar ne boste mogli verjeti, da je tako mega. Sploh morda zato, ker je z začimbo curry, ki je marsikdo ne mara, a tule je to nadmegastično.

por+s+curry+smetano_1.jpg

 

Por sem najprej dobro očistila in narezala na manjše koščke. Potem sem ga na žlici oljčnega olja in žlici masla podušila do mehkega oz. toliko, da je postal uvel. Nato sem ga solila, poprala in mu dodala žlico začimbe curry. Jaz sem uporabila curry iz ekološke pridelave, saj se pri tako veliki količini nekaj že pozna. Vse skupaj sem dobro premešala, nato pa zalila z 2 dl smetane in na rahlem ognju pokuhala še nekaj minut. Pazila sem, da smetana ni zavrela.

Por+s+smetano03.jpg

Takle por paše k piščancu, ribi ali pa samo h krompirju ali rižu. Odličen je in definitivno ga morate poskusiti.

Por+s+smetano01.jpg

Ga boste?