figa_7.jpg

O figah sem že pred kratkim povedala, kako ljube so mi. Včeraj smo verjetno ulovili zadnje goriške, potem se bomo zopet veselili prvih junijskih.

Tole je zelo enostavna sladica, pripravljena v nekaj minutah, okusna pa kot katerakoli druga, ki terja ure in ure priprav. In fige so eden od redkih sadežev, ki mi toplotno obdelan ni skoraj nič manj všeč kot svež. K vanilijevemu sladoledu se pa sploh odlično poda.

Fige sem na vrhu križem zarezala in razprla, da sem lahko vanje nakapljala nekaj kapljic medu. Položila sem jih na pekač, pogrnjen s peki papirjem in jih dala na najvišjo rešetko v pečici, pod žar. Budno sem spremljala dogajanje in reakcije, saj imam s tem pečica žarom kar nekaj zažganih izkušenj, kar nima za posledico le propadle jedi, ampak tudi zakajeno kuhinjo in smrad, ki se še dolgo vije po hiši.

Po nekaj minutah, ko sem na figah opazila karamelno barvo, sem jih vzela iz pečice in postregla z vanilijevim sladoledom. Kljub enostavnosti priprave sem se počutila prava umetnica, saj je dragi predel kot najbolj zadovoljen mačkon.

figa_8.jpg

Pripravila sem že Figovo dobroto, Solato iz fig, mozzarele, pršuta in bazilke, uporabila sem jih pri narezku, skuhala figov džem… Bo kaj narobe, če pripravim še kakšno sladico iz fig?