Glaziran+pastinjak_3_PS.jpg

Pastinak sem prvič spoznala pri Jamiovem receptu, ko je fantastično združil to sladkasto koreninico s slano in dimljeno panceto ter ju povezal s testeninami in seveda parmezanom. To je ena takšna res super varianta hitrega in okusnega obroka. A pastinak je dober še na druge načine, čisto preproste, brez dodatkov mesa, sira ali še česa. V čisti obliki! Pure!

Pastinak je korenasta zelenjava in je v sorodu s korenjem. Podoben je korenju, vendar svetlejše barve in bolj sladkega okusa, še posebno, ko je kuhan. Je križanec korenja in peteršilja. Pri angležih je nepogrešljiv, posebej pri kakšnih pečenkah in nedeljskih kosilih.

Glaziran+pastinjak_1_PS.jpg

 

Pastinak sem olupila in narezala po dolgem na četrtinke. Na ponvi sem segrela 2 žlici masla in pastinak počasi podušila z vseh strani, ga solila in poprala in mu dodala žličko medu. Na maslu in medu sem ga glazirala do mehkega oz. toliko časa, da je dobil lepo, zlato barvo.

Glaziran+pastinjak_2_PS.jpg

Tole je definitivno boljša priloga od vsakega pečenega krompirja ali celo ocvrtega krompirčka. Le da je pastinak malo težje dobiti kot krompir. A se tudi to počasi spreminja na bolje. Ste že slišali zanj? Ste ga že jedi?