Mini+Pavlova_3.jpg

Trenutek, ko se sladice željna slina dotakne hrustljave meringue je neprecenljiv. V ustih nastane eksplozija okusov, ki te hkrati prevzame z neko otroško nežnostjo, kot bi te kot majhnega dečka ali deklico v varen objem zavila mama. In kadar se to dvoje združi s sočnostjo in aromo jagodičevja, povezanega s kremasto osnovo, takrat govorimo o Pavlovi. Gre za sladico, ki so jo v Rusiji pripravili v čast in spomini balerini Anni Pavlovi. Ker se meringua pri rezanju lomi, sem se odločila, da naredim kar “osebne” majhne balerine – mini Pavlove.

Mini+Pavlova_1.jpg

 

Najprej sem pripravila beljakova gnezdeca. Pečico sem segrela na 100 ° C. 4 beljake sem s ščepcem soli stepla v čvrst sneg. Postopoma sem vtepala 200 g sladkorja, žlico za žlico. Stepala sem toliko časa, da sem dobila bleščeči sneg čvrstih oblik. Tako obdelanega sem žlico oblikovala v gnezdeca (3 cm visok krog, v sredini sem naredila jamico) in jih polagala na pekač, pogrnjen s peki papirjem. Gnezdeca sem pekla 2 uri, nato ugasnila pečico in jih v njej pustila čez noč. Tako pečena gnezda bodo v dobro zaprti posodi zdržala tudi kakšen teden in iz njih lahko naredite še veliko nebeško dobrih sladic, a o tem kdaj drugič.

Mini+Pavlova_2.jpg

 

V pečena gnezda sem sedaj samo še nadevala stepeno smetano (z dodatkom mletega sladkorja in Coitreauja) ter jagode, ki sem jih predodno potresla s sladkorjem v prahu – toliko, da so spustile malo soka.

Kot je včasih rekel moj dedel: “Tole bi pa še angelčki jedli.”

 

Mini+Pavlova_5.jpg

Kaj pa vi? Bi jedli tole sladico?