File+v+vinu_1.jpg

 

Lep in kvaliteten kos mesa je potrebno pripraviti z veliko mero občutka, da ne uničiš tiste dragocene voljnosti in sočnosti. Goveji file je že en tak kos, ki te lahko popelje v nebesa, lahko pa zaradi prepečenosti hitro postane navaden, suh, žvečljjiv kos govedine, ki ga je težko spraviti po grlu. Tole je resnično način priprave govejega fileja, pri katerem težko zgrešiš občutek (ali pa ga niti ne potrebuješ, če se držiš recepta), rezultat je pa fantastičen. Mehko, sočno, aromatično meso, ki se kar stopi v ustih.V kombinaciji s pirejem iz stebelne zelene pa je jed čista zmaga.

Imela sem kos svežega, domačega, govejega fileja, ki sem ga zavila v folijo in pustila v hladilniku 3 dni,da se je malo uležalo (vakuumslega aparata še nimam – bom imela, ko bom velika). Uležan kos mesa lahko seveda kupite že pri mesarju, jaz sem tokrat dobila domačega. Meso sem narezala na 3 cm debele steake. V kozico, ki je bila ravno prav velika, da sem kasneje zložila vanjo vse 4 steake, sem nalila 300 ml jušne osnove, pol steklenice odličnega Ceberneja (res je bil božanski), 6 olupljenih strokov česna , majhen šopek svežega timijana, nekaj celih poprovih zrnc in sol. Tekočino sem zavrela, zmanjšala ogenj in vanjo drug ob drugega dodala vse steake, tako da jih je tekočina dobro prekrivala. Pri zelo rahlem vretju sem jih pustila v vinsko jušni kopeli 8 minut – ker sem želela srednje obdelane, z malo rožnatosti pri rezanju.

Ko so bili kuhani, sem jih preložila na krožnik in pokrila – čas je bil za malo počitka. Vmes sem pripravila omako. Tekočino, v kateri so se kuhali steaki sem precedila in jo 2 dl prelila v manšjo kozico, na hitro zavrela, dodala zmečkane stroke česna in pustila, da je nekaj časa vrela. Nato sem jo odstavila, solila in dodala 2 žlici masla. Omako sem rahlo prelivala čez maslo, da je je stopilo in nastala je gostejša, krasna omaka, ki se je odlično zlila z mesom in pirejem.

File+v+vinu_2.jpg

Za pire iz zelene sem vzela 2 gomoljni zeleni , ju olupila in narezala na majhne koščke (no v bistvu je ta del oddelal moj najdražji, moj kuharski asistent). Zeleno sem v slanem kropu pokuhala do mehkega. Ko je bila fino mehka, sem jo odcedila, ji dodala 1,5 dl smetane in vse skupaj spirirala kar s paličnjakom. To je najboljši pire, kar ga lahko jeste! To je tolažilna hrana! To je balzam za dušo!