Glazirana pesa z gorgonzolo in sezamom

Pesa+z+gorgonzolo_1.jpg

Ugotavljam, da mi je bila klasična pesa v solati včasih zelo dobra, da pa mi verjetno nikoli več ne bo. Vsaj tako ne. Gre namreč zato, da pri pesi odkrivam čisto nove dimenzije – veliko bolj okusne in noro odštekane.

Za tole sem potrebovala nekoliko večjo peso kot sem jo uporabila za pečeno, a še vedno tisto mlado, nežno.Skuhala sem jo do mehkega (tokrat seveda z olupkom) in jo še mlačno olupila ter narezala na četrtinke.

V voku sem segrela oljčno olje, dodala peso in pražila 3 minute. Nato sem jo prelila z nekaj žlicami balzamičnega kisa, solila in poprala. Vse skupaj sem dobro premešala in povljala v balzamični glazuri. Peso sem preložila v posodo, v kateri sem jo potem dala v hladilnik in dobro ohladila.

Na ohlajeno peso sem potresla na koščke narezano gorgonzolo in suho pražena sezamova semena.

Pesa+z+gorgonzolo_2.jpg

Opažam, da veliko ljudi ne je pese, a prepričana sem, da če bi poskusili tole, bi si hitro premislili.

4 komentarji

 1. k a t j a 29. 8. 2011 at 21:58 - odgovori

  obožujem peso. doma me vsi čudno gledajo, ampak najraje ma tisto sveže skuhano in olupljeno, brez kakršnihkoli začimb.

 2. Gourmet forever 30. 8. 2011 at 6:33 - odgovori

  Katja, tudi jaz imam zelo rada sveže kuhano in olupljeno, v čisti obliki. A tule tele variante: pečeno in z gorgonzolo so zakon! Mene pa čudno gledajo v službi;-)

 3. majk 13. 12. 2011 at 14:24 - odgovori

  Jaz pa olupljeno surovo peso narežen na tanke trakce, prav tako eno jabolko, pokapan z limoninim sokom in solata je pripravljena :))

  Meni je všeč v majhnih količini, saj te solate ne morem pojesti veliko (kot npr. zelene solate). Ponavadi jo dam v skledice za sladoled oz. kelih za sadno kupo.

 4. Gourmet forever 13. 12. 2011 at 18:56 - odgovori

  Majk, tudi jaz pozimi jem takšno solato iz pese in korenja – le da ju kar naribam – je še manj dela;-) A poleti je ni čez pečeno mlado peso – mmmmm…

Napišite komentar

Culinary journey by me