Gazpaco_2.jpg

Prav nič nimam proti vročini – nasprotno – rada imam, da je poletje – poletje. S tole juhico se boste prijetno ohladili tudi takrat, ko termometri kažejo čez 30. Poleg tega jo je čisto enostavno pripraviti, v hipu je nared, pa še vse vitamine obdrži, saj ni zelenjava nič termično obdelana. In nenazadnje, v tem času se dostikrat sprašujemo, kam naj z vsemi paradižniki, kumarami in papriko – tudi za juho se jih da porabiti in ne samo za grške in šopske solatke.

Zelenjavo sem utekočinila z našim špica sokovnikom, lahko pa bi se je lotila tudi v multipraktiku. A v tem primeru bi bilo skoraj neizhodno lupljenje paradižnika in paprike, saj imata oba tisto tanko kožico, ki je lahko deluje kot moteči element utekočinjene poezije.

Skozi sokovnik sem spustila 1 kg paradajza, nekaj mladih, čisto majhnih čebul – lahko tudi malo navadne, košček zelene – gomolja, eno rdečo papriko, 1 kumaro in 2 stroka česna. V sok sem vmešala še žličko oljčnega olja s soljo in kančkom sladkorja ter dodala svežo sesekljano baziliko. Postregla sem jo z nekaj kockami ledu in obvezno z žlico ali dvema navadnega tekočega jogurta.

Paradižnik in jogurt – nora kombinacija!

Gazpaco_1.jpg