Yogurt Panna Cotta with rhubarb and strawberries

panna+cota_jagode_rabarbara_4.jpg

In a small saucepan, cook the heavy cream, sugar and vanilla bean until it comes to a boil. In the meantime, soak the gelatin in ice water. When the cream has come to a boil, remove the pan from the heat and add the softened gelatin. Whisk to dissolve it. Pour this into a clean bowl and let it cool to about body temperature. Add the yogurt and whisk well.

Pour the panna cotta into your molds or jars and let it set in the refrigerator.

In the meantime peel the rhubarb and cut it into small pieces. Combine it with some sugar and lemon zest. Bring rhubarb mixture to simmer for about 5 minutes.Cool down and add pieces of strawberries.

Pour this fruity mixture on top of the yogurt panna cotta and let it set in the refrigerator.

Če imate možnost dobiti rabarbaro ali pa jo imate celo doma na vrtu, uporabite jo. Vsebuje veliko vitaminov B skupine: niacin (B3), ki je pomemben za celično energijo, krvotok in dobro počutje, pantotenske kisline (B5) – te ohranjajo našo kožo in lase zdrave, pomagajo pri premagovanju stresa in folne kisline, pomembne pri nastajanju krvi, za rast celic, za možgane in živce. Vsebuje veliko kalcija, najboljšega naravnega sredstva za pomirjanje živčevja. Kalcij sodeluje tudi pri nastajanju kosti. Rabarbara je bogata z magnezijem in manganom, ki sta pomembna za delovanje mišičja. Velika količina kalija odvaja vodo iz telesa, skrbi za primeren prenos hranilnih snovi iz celice. Rabarbara je najboljši vir vlaknin, razstruplja, odstranjuje maščobe ter preprečuje lenobnost črevesja in zaprtost.

Poleg tega je odlična za popestritev našega jedilnika. V kombinaciji z jagodami ali pa jabolki je pa čista zmaga.

Tokrat sem jo uporabila pri panna coti, v kombinaciji z jagodami. Za panna coto z jogurtom sem dala v kozico 250 ml smetane, 50 g sladkorja in postrgan vanilijev strok. To sem segrela do vretja. V vmesnem času sem namočila 2 lista želatine in ju vmešala v vročo smetano, da sta se popolnoma raztopila. Ko se je zmes ohladila na telesno temperaturo, sem vanjo vmešala en navadni jogurt. Vse skupaj sem prelila v kozarčke, ki sem jih napolnila nekje do polovice in jih dala v hladilnik.

Vmes, ko je panna cota spreminjala svoje agregatno stanje, sem pripravila nadev. Rabarbaro sem olupila in narezala na 1 cm rezine. V kozici sem jo skupaj z malo sladkorja in limonine lupinice na hitro podušila – slabih 5 minut. Tudi to sem ohladila. V ohlajeno rabarbaro sem dodala narezane jagode  in sadno mešanico naložila na strjeno panna coto.

Aja, na fotki sta po vrhu sadne mešanice še dva dela propadlih limoninih makronov (res so me jezili zadnjič).

Panna cota je zmeraj najboljša z nekaj sadnega dodatka. Kakšne dodatke imate pa vi najraje?

panna+cota_jagode_rabarbara_1.jpg