Sufle iz špargljev

%25C5%25A1pargljev+sufle_1.jpg

Spet šparglji. Ne gre drugače – zdaj je njihov čas in nameravam ga izkoristiti na polno. Tale sufle je nastal tako, da sem z ogledovanjem vsebine hladilnika ugotovila, da moram nekako porabiti skuto, ki sem jo po dolgem času kupila, pa še sama nisem vedela zakaj. Skuto imam sicer zelo rada, a se zadnje čase, če se le da, izogibam prevelike količine mlečnih izdelkov – kakšno maslo in smetano kot dodatek k okusu še že, jogurte, mleko, skute in sire pa sem precej zminimalizirala.

Tako sem šparglje narezala na majhne koščke in jih na hitro pokuhala. Vršičke sem prihranila za okras, ostalo pa sem zmiksala v gladek pire. 2 rumenjaka sem primešala k četrt kilogramu skute, dodala nekaj žlic creme fraicha, špargljev pire, malo naribanega parmezana, sol, poper in muškatni orešček. K temu sem narahlo vmešala še sneg 2 beljakov in zmes nadevala v majhne skodelice za narastke ali sufleje, ki sem jih prej premazala z maslom.

Skodelice sem položila v pekač z visokim robom, v katerega sem nalila vrelo vodo, ki je segala do polovice skodelic in v pečici, ogreti na 160 stopinj Celzija sufleje pekla kakšnih 20, 25 minut.

Potem sem jih previdno zvrnila na krožnik in okrasila z vršički špargljev. Odlično!

%25C5%25A1pargljev+sufle_2.jpg

6 komentarjev

 1. Missy 11. 5. 2011 at 12:13 - odgovori

  Pozdravljena,

  tale sufle mora biti zelo dober, tudi sama sem velika ljubiteljica špargljev, enako kot mož in princeski 🙂 Ker s samimi sufleji nimam nobenih izkušenj me zanima, če morda veš, ali bi bilo ravno tako ok, če bi jih preprosto spekla v pečici??? (ne v vodni kopeli).

  Sicer pa super recepti, všeč mi je, ker vsebujejo jedi, ki so tudi v našem hladilniku 🙂

 2. Gourmet forever 11. 5. 2011 at 13:01 - odgovori

  Missy,
  sufleji se ponavadi pečejo v pečici na način, da manjše posodice postaviš v pekač, v katerega nekje do polovice posodic natočiš vročo vodo – na ta način so bolj rahli, bolj se dvignejo, kar je tudi namen suflejev – znotraj so na nek način skuhani. Ampak tudi brez kopeli bi lahko probala – saj se narastki, npr. rižev, pečejo kar tako.
  Poskusi, potem pa prosim poročaj.

 3. Anonimni 28. 4. 2012 at 10:12 - odgovori

  Živjo, super recept, me samo zanima, koliko špargljev si uporabila? 🙂

 4. Gourmet forever 3. 5. 2012 at 12:28 - odgovori

  Po pravici povedano, se točnih količnih ne spomnim, saj je od takrat minilo eno leto. Vsekakor ni šlo za velike količine špargljev – sicer sufle ne bi uspel – kakšen manjši šopek (cca. 10 špargljev).

 5. Anonimni 12. 4. 2013 at 21:06 - odgovori

  Odlično, to je pa recept, ki ga uporabiš, ko dobiš obiske in v njih vzbudiš zavist.. 😉 Ni mi pa povsem jasno, ali je prav, da je bil na dnu skodelice samo jajček s smetano, ostali del s šparglji in skuto pa je bil na njem? Ko sem pekla pol ure na 160, se mi je zdelo, da se ni še nič zgodilo, tako da sem povečala na 180 in še nekaj minut pekla? Lp, D

 6. Gourmet forever 12. 4. 2013 at 21:09 - odgovori

  Pri meni je nastala homogena zmes. Je pa potrebno dati zmes takoj v pečico – tega se ne da pripraviti vnaprej.

Napišite komentar

Culinary journey by me