Malinin sladoled brez mleka, jajc, sladkorja in še česa

malinin+sladoled_2.jpg

Obožujem sladoled. Jedla bi ga vsak dan. Veliko. Ampak kaj, ko se vsi ti grehi potem poznajo na najbolj neprimernih mestih (kot da sploh so primera mesta za nalaganje maščobnih celic).

Obožujem maline. Te pa vsebujejo veliko vitamina A, kot naravno sredstvo proti okvaram oči in za dober vid. Visoka koncentracija rutina  v malinah krepi ožilje v očeh in skrbi za zadosten dotok hranilnih snovi. Maline so tudi izredno bogate z vitaminom C, ki tesno sodeluje z rutinom (tudi antioksidant). Zavira in preprečuje krvavitve v celotnem telesu, npr. krvavitve iz nosu ali dlesni. Maline delujejo odvajalno, čistijo črevesje, pomagajo pri težavah z mehurjem in ledvicami, odpravljajo zaprtost. Maline vsebujejo tudi veliko biotina (B7), ki prenaša žveplo, odgovorno za bleščeče in polne lase ter napeto in prožno kožo. Pa še zelo nizko energijsko vrednost imajo.

Če to dvoje združim v eno, dobim tale prečudovit domač sladoled, ki ga lahko brez kančka slabe vesti jem prav vsak da.

V zamrzovalniku imam vedno na zalogi nekaj narezanih banan – zamrznem jih prav s tem namenom. Te namreč pri tem sladoledu poskrbijo za kremo, sladkobo in zaokrožen okus. Dodajamo jih seveda po želji, po okusu, a po občutku bi rekla, da je razmerje nekje 7:3 v prid malinam.

In to sta edini dve sestavini, ki jih potrebujemo za pripravo domačega kremnega sladoleda, brez mleka, jajc, sladkorjev in še česa, ki pa je kljub temu slasten.

Jaz ga delam v polžastem sokovniku Omega. Pravijo, da se ga da čisto OK narediti tudi v multipraktiku. Izmenjaje meljem zamrznjene maline in zamrznjene banane. Po prvem mletju sladoled še ni tako enoten in kremast, ko pa ga skozi mlinček spustim še enkrat, nastale krasno kremast in lepe, enotne barve.

In kar je najboljše – jem ga lahko brez kančka slabe vesti in brez gramčka dodane maščobe;-)

malinin+sladoled_1.jpg

6 komentarjev

 1. zelenaZebra 6. 5. 2011 at 18:51 - odgovori

  hm kaj se naj ne bi potem to imenoval sorbet?

 2. Gourmet forever 6. 5. 2011 at 20:18 - odgovori

  Kaj pa vem. Po mojem ne – ravno zaradi kremnosti, ki jo naredijo banane. Sorbeti so bolj vodene osnove kot je tale… Lahko pa tudi – kakor je komu drago;-)

 3. VANJA 6. 5. 2011 at 20:26 - odgovori

  Njamči!

 4. Brinja 7. 5. 2011 at 21:20 - odgovori

  Uhmmm…

 5. Anonimni 11. 8. 2012 at 19:02 - odgovori

  Danes sem sprobala zgornji recept. Super zadeva! Zelo okusno! Kot nalašč zame, saj ne jem sladkorja.
  LP B

 6. Darsi 13. 8. 2012 at 18:54 - odgovori

  Tak sladoled delam že kar nekaj let tudi sama, tudi zgolj bananinega in meni je res zakon. Jaz ga vedno zmiksam oz. zmeljem v multipraktiku, tako da res gre. Gre pa tudi iz drugega sadja, ne samo iz malin.

Napišite komentar

Culinary journey by me