ajdova+ka%25C5%25A1a_%25C5%25A1parglji_2.jpg

Ne kar preskočit branja tega prispevka samo zaradi ajde. Krivico ji boste naredili. Ajdova kaša je lahko zelo okusna, da o zdravju niti ne govorimo. Je lahko prebavljiva in po biološki vrednosti beljakovin presega vse vrste žitaric, vsebuje pa tudi 2- do 3-krat več aminokislin. Zrnje ajde vsebuje veliko rutina, posebne za ščitne snovi, ki krepi ožilje, uravnava krvni pritisk, spodbuja spolno slo in preganja artritis, ter veliko nenasičenih maščobnih kislin. In ko jo pokombiniramo s šparglji, je to zdrava jed kot nobena druga.

Na oljčnem olju sem popražila sesekljano rdečo čebulo in sesekljan česen, dodala narezane šparglje in vse skupaj dobro premešala. Ajdovo kašo sem že prej temeljito oprala, zato sem jo lahko sedaj takoj dodala k špargljem, premešala in zalila z vodo, v kateri sem kuhala olesenele dele špargljev, ki jih potem vedno zavržem – a škoda bi bilo, da ne bi prej iz njih potegnili tisto, kar dobrega imajo v sebi.

Vode sem dodala toliko, kot če bi kuhala riž in pustila toliko časa, da se je vsa, ki ni izhlapela, vpila v kašo. Tik pred koncem sem dodala še košček masla in zdravo ter okusno kosilo je bilo pripravljeno.

ajdova+ka%25C5%25A1a_%25C5%25A1parglji_1.jpg

 

Pa vi – jeste ajdovo kašo ali vam ni najbolj simpatična?