%25C5%25A1parglji_losos_2.jpg

Uradno oznanjam otvoritev meseca špargljevih jedi. No, vsaj pri nas doma. Jedli jih bomo kar se bo dalo veliko – na tisoč in en način. Že en teden sem tipala pri mojem lokalnem dobavitelju (beri pridelovalcu), kdaj bodo pokukali na svet prvi, da ja ne bi zamudila devičnikov. Saj veste, kaj pravijo za šparglje: aprilski so za mojega šefa, majski so zame, junijski pa za mojega osla. No, ker imam sebe in mojo družino raje kot šefa, seveda lovim aprilske za nas. Za junijske nam je pa po dobrem mesecu roko na srce figo mar.

Pa smo otvorili mesec špargljevih jedi z eno takšno fancy varianto. Šparglji s citrusovo omako Hollandaise in dimljenim lososom.

Špargljem (vedno uporabljam zelene) sem odlomila olesenele dele in jih temeljito oprala. Za par minut sem jih skuhala v slanem kropu, stoječe pokonci, da so glavice kukale ven, da so ostale lepo čvrste. Vmes sem pripravila omako. 150 g masla sem stopila, pobrala in zavrgla pene, ki so se naredile ter ga ohladila. 4 rumenjake sem stepla v kozici z dvema žlicama vode, da se je zmes nekoliko zgostila in obledela. Nato sem jo na rahlem ognju še naprej stepala, da se je še bolj gostila in tudi narastla je precej. Kozico sem odstavila in počasi dodajala ohlajeno stopljeno maslo (sirotko, ki je ostala na dnu sem zavrgla). Nato sem dodala še sok polovice limete in solila. Namesto limete bi lahko uporabila še limono ali pomarančo.

Šparglje sem odcedila, jih položila na krožnik, čez prelila omako, zraven pa položila še rezino dimljenega lososa.

Če to ni božansko, potem pa res ne vem, kaj je. Še princeska je jedla kot velika.

%25C5%25A1parglji_losos_3.jpg

Katera je pa vaša najljubša jed iz špargljev?