ri%25C5%25BEota_%25C5%25A1parglji_1.jpg

Prave rižote so vredne tako časa kot greha, ki ga lahko jedec tega bogatega okusa in sestava posredno povzroči. V mislih imam predvsem tiste ljudi, ki jedo po načelih zdravega kombiniranja hrane, torej ločevanja ogljikovih hidratov od beljakov znotraj enega obroka. Namreč, prava rižota vsebuje tudi kanček (ali dva)parmezana, ki vsekakor zaokroži okus vseh sestavin, ki smo jih uporabili. In to pri rižoti ruši tisto načelo zdravega kombiniranja – parmezan beljakovinski, riž ogljikov hidrat. Lahko pa se seveda odločite in parmezan izpustite, a pikica na i bo manjkala.

Rižota s šparglji je ena mojih najljubših rižot. In čisto preprosta za pripravit je. Na oljčnem olju sem popražila 3 mlade čebule in 2 šalotki. Dodala sem očiščene (oprane z odstranjenim olesenelim delom), narezane šparglje (brez vršičkov), še malo popražila in dodala še opran riž za rižote. Najraje uporabim riž vrste Arborio ali Carnaroli. Za rižote seveda. Sicer ga ni čez basmatija. Popražim toliko časa, da riževa zrna posteklenijo, potem pa začnem prilivati vrelo zelenjavno osnovo. Tokrat sem uporabila kar vodo, v kateri sem skuhala ostanke špargljev, ki bi jih sicer zavrgla. Vodo oz. osnovo prilivam postopoma toliko časa, da je riž kuhan. Malo pred koncem kuhanja dodam še vršičke špargljev, po okusu še dosolim. Sedaj pa pride najpomembnejši del – finiširanje rižote. Dodam za žlico velik košček masla in riban ali pa na tanke lističe narezan parmezan.

Rižota je polnega, sladkasto slanega okusa, ki te popelje nekam, kjer se počutiš varnega, toplega… nekam, kjer si lahko za trenutek ali dva spet otrok, ki se tako prijetno in varno počuti samo v maminem naročju.

ri%25C5%25BEota_%25C5%25A1parglji_2.jpg