Pad thai

pad_thai_1.jpg

Spet malo Azije. Tajske, konkretneje. Najbolj značilna, v komercialnem smislu seveda, tajska jed – Pad thai. Pa ne zaman. Tole je res tako posrečena azijska jed, ki bo všeč vsakomur, celo cvrtje jedcem in krompirjevcem. In kar je najboljše – da se jo narediti v tisoč in eni različici. Osnova so praženi rezanci, vse ostalo je stvar okusa, navdiha, zmožnosti (predvsem materialnih).

Na Tajskem je to jed, ki jo dobiš praktično za vsakim vogalom, tako na ulici kot v restavracijah in je okusna in poceni jed. Pripravljajo jo vsak malo po svoje, kar je fino, saj ni okus nikoli popolnoma enak. Pa tudi sam imaš možnost izbire: ali boš vzel riževe ali jajčne rezance, z zelenjavo, jajcem, mesom ali rakci. Spicy ali not so spicy.

Jaz jih pa največkrat pripravim takole: najprej si pripravim zelenjavo – no, po resnici povedano mi jo pripravi dragi – moj asistent. Opere in na dolge tanke trakce nareže kar je, glede na letni čas, na voljo. Korenje, kitajsko zelje, brokoli, grah v stroku, mlada čebula, por… Jaz pristavim vodo, jo solim in skuham riževe rezance – po navadi vzamem široke, ki jih kuham kakšne 3, 4, minutke. Vmes v voku segrejem olje in na najmočnejšem ognju na hitro popečem na tanke rezine narezan česen, čili, indijske oreščke, mlado čebulo – toliko da lepo zadiši. Potem dodam zelenjavo (na tem mestu bi lahko sicer dodala še meso ali rakce) – najprej tršo, ki potrebuje malo več časa, kmalu zatem pa še ostalo. Zelenjava mora na koncu ostati še čvrsta – ne trda, ampak razkuhana pa tudi ne (pazite na barve – sploh pri brokoliju bi bilo grozno uničiti tisto lepo zdravo zeleno barvo). Potem zelenjavo dodam še ne čisto kuhane rezance, dobro premešam in dodam par žlic vode, v kateri so se kuhali rezanci.

Dodam še kakšno žlico gobove omake (kupi se jo na oddelkih z eksotično hrano) in sojino omako. Vse skupaj še malo popražim (lahko bi zdaj dodala še kakšnen jajček) in rezance naložim na krožnik.

pad_thai_2.jpg

Potem po rezancih stisnem sok ene limete, posujem s strtimi praženimi arašidi, kalčki in po okusu dodam še čilija – I like it spicy!

pad_thai_3.jpg

Če še niste jedli Pad thaia, vam ga toplo priporočam. Ne morete zgrešiti!

Za občutek dodajam še original Pad thai iz Tajske – z ulice…

pad_thai_Tajska_1.jpg

 

pad_thai_Tajska_2.jpg

7 komentarjev

 1. ajdacveti 16. 4. 2011 at 19:16 - odgovori

  Super slastno, že posredovala parim ljubiteljem hrane 🙂

 2. Gourmet forever 16. 4. 2011 at 20:09 - odgovori

  Ajdacveti – hvala lepa za pohvalo. Jaz pa lahko samo pohvalim tvoje fotke – zelo rada jih pogledam. V bistvu komaj čakam tvojih novih objav…

 3. Fluffy Princess 28. 4. 2011 at 10:57 - odgovori

  mmmmmm, tole bo pa danes pri nas za kosilo 🙂
  hvala za take objave-se mi že cedijo sline!!

 4. Gourmet forever 29. 4. 2011 at 17:50 - odgovori

  Fluffy Princess, me zanima, kako vam je bil všeč Pad thai. Ste ga jedli?

 5. Janja 3. 2. 2014 at 13:46 - odgovori

  Kakšen vok uporabljaš? Kakšen nasvet pri nakupu? 🙂

 6. Gourmet forever 3. 2. 2014 at 21:04 - odgovori

  Imam indukcijski štedilnik, zato sem bila pri nakupu voka zelo omejena. Imam zelo težkega iz inoxa, notranjost je teflonska. Če bi lahko, bi imela litoželeznega in kuhala bi na plinu. Pri naslednji kuhinji;-)

 7. Janja 3. 2. 2014 at 21:25 - odgovori

  Hvala za nasvet 🙂 Doma imamo dve kuhinji. Tista stara je še na plinski gorilinik in kupujem vok za ogenj… upam, da najdem kaj fajnega. Potem pa takoj stestiram tale recept 🙂

Napišite komentar

Culinary journey by me