Njeno veličanstvo – francoska čebulna juha

%25C4%258Cebulna+juha_03.jpg

Ni je juhe, kot je francoska čebulna juha. Si kar mislim, da boste nekateri vzdihnili, da je goveja pa še vedno goveja, a ne govorite in ne mislite na pamet. Berite naprej.

Za dobro čebulno juho je potrebno nekaj osnov, brez katerih rezultat ne bo tako prepričljiv, kakor se bom na tem mestu trudila biti jaz. Gre namreč za to, da je tudi v tem primeru tako, da bolj kot bodo sestavine kakovostne, bolj dobra bo juha. Osnova čebulne juhe je torej goveja juha. Ja, goveja je že prisotna v tej čarovniji. 2 v 1 varianta. All in one, če želite. Zato vedno, kadar kuham govejo juho, jo naredim veliko, tako da jo lahko zamrznem, potem pa samo uporabim, kadar se nam zahoče čebulne. Mimogrede, tudi z že pripravljeno osnovo, boste potrebovali kar nekaj časa za pripravo te francoske princeske. Računajte dobro uro, raje uro in pol.

%25C4%258Debulna+juha2.jpg

Najprej sem olupila in na zelo tanke lističe narezala 1 kg rumene, biološko pridelane čebule. Za čebulo pravijo, da je pomembno, da je čimbolj biološko pridelana, saj raste v zemlji in iz nje vase vsrka največ snovi. Čebule mora biti zares 1 kg in to za 4 osebe (opomba: lačne).

Na žlici masla in žlici oljčnega olja sem potem čebulo dušila kakšnih 20 minut, vmes sem malo solila,  pomešala, a nikoli pustila, da bi se začela čebula barvati, pražiti. Potem sem dodala žličko sladkorja in zalila z decilitrom belega vina in pustila, da alkohol spovre. Nato sem dodala čisto govejo juho (tukaj vsi približki iz kock in koncentratov odpadejo), timijan, lovorjev list in poper. Vse skupaj sem potem počasi kuhala 1 uro. Po okusu sem juho še malo dosolila.

Potem sem juho nadevala v glinene skodelice (tu nekateri dodajo še kapljico žganja, jaz pa ne) in prekrila s popečenim toastom, na katerega sem bogato nadevala nariban sir Groyer (na tem mestu resnično ne pašejo brezizrazni siri tipa Gauda ali Edamec) ter vse skupaj za kratek čas potisnila v pečico pod žar. Zadnji del lahko mirno izpustite, ali pa v juho dodate samo nariban Groyer in ste še vedno v koraku z Montignacom 😉

%25C4%258Cebulna+juha_02.jpg

Ste že pripravljali ali pa vsaj jedli francosko čebulno juho?

%25C4%258Debulna+juha1.jpg

10 komentarjev

 1. Piščanček 6. 4. 2011 at 17:54 - odgovori

  Jap, tole se mi lušta naredit 🙂 Tista šnita kruha s sirom je najbrž slastnejša od češnje na vrhu torte…
  Včasih sem rada pekla čebulno pito, kjer je prav tako potrebne cca. kilogram na tanke laske narezane čebule. Pri tem opravilu sem presenetljivo spretna ☺ ☺ ☺

 2. Gourmet forever 6. 4. 2011 at 20:51 - odgovori

  Ja, sir sigurno naredi svoje 😉
  Lahko bi pa zaupala recept za čebulno pito – slane pite so slastne…
  Tole juhco pa le naredi, ti ne bo žal – potem pa le poročaj o uspehu. Lp

 3. Paula 7. 4. 2011 at 16:25 - odgovori

  what an awesome blog! I absolutely love it and can`t wait to see more posts in the future! 🙂

  have a great time,
  Paula

 4. Gourmet forever 7. 4. 2011 at 21:17 - odgovori

  Paula, thank you very much for the compliment. I've also seen your blog and I can say the same for you. Stay in touch. Gourmet

 5. Škorčica 10. 4. 2011 at 22:27 - odgovori

  Obožujem čebulne juhe! Tudi pripravljala sem jo že, pa se ne spomnim več, kako. 🙂

  Poročam, ko jo spet kdaj naredim. 🙂

 6. Maria 11. 4. 2011 at 8:18 - odgovori

  Beautiful blog of yours! Found it through your comment on Smitten Kitchen. I am so sad I don't understand what you are writing… Do you have some of your recipes in english?

  Greetings from Sweden 🙂

 7. Gourmet forever 11. 4. 2011 at 11:21 - odgovori

  Maria, thanks a lot! You can now translate my blog with Google translator – use the tool under the FB window – on the right side of the page. It's not perfect but I hope it's quite good translation.

 8. Urša 9. 1. 2012 at 8:31 - odgovori

  Čebulno juho si že dalj časa želim naredit, vendar se bojim, da bi preveč zasmradila stanovanje :)(velik odprt prostor, ki povezuje kuhinjo in dve dnevni sobi, napa brez odvoda zraka in podobna slaba izkušnja od kuhanja golaža)

  Imam pa eno vprašanje. Marsikje so recepti za juho zahtevali karamelizirano čebulo, torej rjavo in spraženo. Si tudi tako kdaj poskusila?

 9. Gourmet forever 9. 1. 2012 at 14:54 - odgovori

  Urša, čebula res na nek način karamelizira, a bolj v tistem smislu, da postane sladkasta. je pa to nekaj drugega kot praženje čebule kot ga poznajo naše stare mame od praženega krompirja. Res jo po 20 minutnem dušenju nekoliko bolj izpostavim ognju, odkrijem pokrovko, da tekočina izpari in na tej točki se začne karameliziranje.
  Kar se pa vonja tiče, tudi jaz sem zelo občutljiva, se mi zdi, da s tem, ko jo počasi dušim s pokrito pokrovko, to niti ni tako izrazito. seveda ob na ful prižgani napi in odprtem oknu;-)

 10. Anonimni 12. 3. 2013 at 11:58 - odgovori

  NJAMI 🙂

Napišite komentar

Culinary journey by me