%25C4%258Cebulna+juha_03.jpg

Ni je juhe, kot je francoska čebulna juha. Si kar mislim, da boste nekateri vzdihnili, da je goveja pa še vedno goveja, a ne govorite in ne mislite na pamet. Berite naprej.

Za dobro čebulno juho je potrebno nekaj osnov, brez katerih rezultat ne bo tako prepričljiv, kakor se bom na tem mestu trudila biti jaz. Gre namreč za to, da je tudi v tem primeru tako, da bolj kot bodo sestavine kakovostne, bolj dobra bo juha. Osnova čebulne juhe je torej goveja juha. Ja, goveja je že prisotna v tej čarovniji. 2 v 1 varianta. All in one, če želite. Zato vedno, kadar kuham govejo juho, jo naredim veliko, tako da jo lahko zamrznem, potem pa samo uporabim, kadar se nam zahoče čebulne. Mimogrede, tudi z že pripravljeno osnovo, boste potrebovali kar nekaj časa za pripravo te francoske princeske. Računajte dobro uro, raje uro in pol.

%25C4%258Debulna+juha2.jpg

Najprej sem olupila in na zelo tanke lističe narezala 1 kg rumene, biološko pridelane čebule. Za čebulo pravijo, da je pomembno, da je čimbolj biološko pridelana, saj raste v zemlji in iz nje vase vsrka največ snovi. Čebule mora biti zares 1 kg in to za 4 osebe (opomba: lačne).

Na žlici masla in žlici oljčnega olja sem potem čebulo dušila kakšnih 20 minut, vmes sem malo solila,  pomešala, a nikoli pustila, da bi se začela čebula barvati, pražiti. Potem sem dodala žličko sladkorja in zalila z decilitrom belega vina in pustila, da alkohol spovre. Nato sem dodala čisto govejo juho (tukaj vsi približki iz kock in koncentratov odpadejo), timijan, lovorjev list in poper. Vse skupaj sem potem počasi kuhala 1 uro. Po okusu sem juho še malo dosolila.

Potem sem juho nadevala v glinene skodelice (tu nekateri dodajo še kapljico žganja, jaz pa ne) in prekrila s popečenim toastom, na katerega sem bogato nadevala nariban sir Groyer (na tem mestu resnično ne pašejo brezizrazni siri tipa Gauda ali Edamec) ter vse skupaj za kratek čas potisnila v pečico pod žar. Zadnji del lahko mirno izpustite, ali pa v juho dodate samo nariban Groyer in ste še vedno v koraku z Montignacom 😉

%25C4%258Cebulna+juha_02.jpg

Ste že pripravljali ali pa vsaj jedli francosko čebulno juho?

%25C4%258Debulna+juha1.jpg