Hladna predjed s šparglji in jagodami

%25C5%25A1parglji+in+jagode_2.jpg

Šparglji in jagode sta dve vrtnini, ki jih v mesecu maju ne smete zamuditi. Zanje v tem času zapravim daleč največ denarja. Zdi se mi, da za nobeno drugo sezonsko sadje ali zelenjavo kadarkoli v letu ne zapravljam toliko, kot ravno za te. In še oboje se ravno nekako prekriva v času rasti. Je to naključje? Pa sprobajmo – združimo oboje v eni jedi. Z dodatkom popra in balzamika k jagodam, bo to zagotovo zadetek v polno.

Šparglje sem narezala na drobne kolobarje in jih na hitro pokuhala. Super je, če se v vodo, v kateri se kuhajo šparglji, doda poleg soli še malo sladkorja. Pa to ne velja samo za tole jed, ampak na splošno. Jaz priznam, da to nerada počnem, ker se mi zdi odveč s sladkorjem filati vsako jed, a včasih pač drobni detajli delajo velike razlike. Potem sem jih takoj oplaknila z mrzlo vodo, da sem s tem preprečila nadaljnje mehčanje – za to jed morajo biti šparglji posebej čvrsti na ugriz. V kozarec sem izmenično naložila šparglje in na drobno narezane jagode, ki sem jih že predhodno posula s sveže mletim črnim poprom. Ta je za jagode carski. No, tudi zeleni poper je super, ampak to bo pa kdaj drugič.

Potem sem samo že po vrhu prelila z malo balzamičnega kisa in to je to. Lepo, živih barv in prijetnega, prefinjenega okusa.

%25C5%25A1parglji+in+jagode_3.jpg

7 komentarjev

 1. Piščanček 21. 4. 2011 at 12:42 - odgovori

  Tale kombinacija je čist' čudna 🙂 (pa naj ne bo negativnega prizvoka, ker ga ni ♥)

  Šparglje imamo domače, moja stara mama je kot tavžnt' roža, ki pridela vse mogoče na svoji "plantaži" (ne morem govoriti o vrtu, ker premalo jasno definira velikost :-))

  Med jedmi iz špargljev prisegam na tisto najmanj izvirno varianto z jajci, mmmmmmmmmm. Kakopak še malo sira in potem se mojim (sicer nezahtevnim) brbončicam meša od sreče!

 2. Gourmet forever 22. 4. 2011 at 5:58 - odgovori

  Se strinjam, da je na prvi pogled čudna, ampak je zanimiva – verjemi. No, če jih imaš doma, jo sprobaj in boš videla, če ti je ok. Ne rabiš narediti veliko tega, to je za hladno predjed, toliko, da ni čisto vsakdanje.
  Se strinjam s tebo – jajca in šparglji so res enkratna kombinacija in tudi to se da narediti v tisoč kombinacijah. Poskusi narediti šparglje po enem mojih prjšnjih receptov – z omako Hollandaise (s citrusi), ki je tudi na osnovi jajc in je zelo okusna. Sicer je pa pri špargljih res toliko receptov, da ni treba ikoli jesti enakih…

 3. matilda 29. 4. 2011 at 8:18 - odgovori

  Uuuuu, jaz pa sem takoj začutila skladje teh dveh okusov, pa še zelo delux izgleda:)

 4. Gourmet forever 29. 4. 2011 at 10:50 - odgovori

  Hvala Matilda! Za obisk in komentar.

 5. Nathy 4. 6. 2012 at 9:40 - odgovori

  Moram napisati, da sem včeraj ponudila hladno predjed svojim gostom, ki so bili nad njo naravnost navdušeni…hvala še enkrat za deljenje receptov t.j. dobrot iz vašega repertoarja ; )

 6. Gourmet forever 5. 6. 2012 at 18:02 - odgovori

  Hvala za prijazne besede;-)

 7. Anonimni 12. 4. 2013 at 12:09 - odgovori

  Odlična predjed, ki naredi vtis… Lp,D

Napišite komentar

Culinary journey by me