Domač pomarančni sladoled

pomaran%25C4%258Dni+sladoled_1.jpg

Dan pred velikonočno nedeljo. Vsi pečejo potice, ki jih bomo potem jedli na vsakem obisku, začenši že danes, vsa stvar s poticami pa se lahko zavleče tja do srede ali pa četrtka, ko bodo nekateri še vedno mljaskali kakšno orehovo, ki so jo dobili od skrbnih babic. Sicer je bo zaradi izsušenosti potrebno že namakati v mleko, a nič zato – samo da zadeva ne gre v nič.

Nič nimam proti poticam, da ne bo pomote. Tudi sama jo zelo rada in velikokrat spečem, a mi nekako bolj sodi v božični čas, ko je zunaj mrzlo, doma pa se prileže vonj po sveže pečenih domačih dobrotah. Ko pa imamo zunaj dobrih dvajset stopinj, mi to opravilo in vonj nekako ne pašeta. Pa tudi vem, da bi jutri polno vsega, polno močne, težke hrane, zato si bomo danes za sladkanje in osvežitev privoščili domač pomarančni sladoled.

Tega je tako lahko pripraviti, da bi ga bilo škoda kupovati. Posebej pa zato, ker kupljeni vsebuje toliko škodljivih dodatkov, da ga je resnično greh jesti.

Tale sladoled je tako simpl, da bolj ne more biti. Poleg tega vsebuje le 3 sestavine in je brez jajc – joj, sploh ne vem, kako lahko nekateri v receptih za sladoled navajajo jajca – to mi res ne gre skupaj.

Takole gre: v posodo za stepanje sem iztisnila sok ene rdeče pomaranče in dveh limet, dodala naribano lupinico neškopljene limone in 170 g mletega sladkorja. Zadevo sem dobro premešala, da se je sladkor stopil. K temu sem dodala 6 dl smetane in stepla v rahlo zmes. Potem sem maso prelila v plastično posodico s pokrovom in dala v zamrzovalnik za kakšnih 5 ali 6 ur. Vmes sem lahko počela, kar me je bilo volja, saj mi sladoleda ni bilo potrebno premešati niti enkrat. Pa zato ni imel niti enega ledenega kristalčka, kot ga imajo ponavadi doma narejeni sladoledi. Nastala je kremasta ledena zmes z okusom po svežih dišečih pomarančah.

pomaran%25C4%258Dni+sladoled_2.jpg

Kot dekoracijo sem dodala še malo sesekljanih nesoljenih pistacij. Naredite ga! Ker je tako preprost in kremast. In seveda – naraven.

pomaran%25C4%258Dni+sladoled_3.jpg

8 komentarjev

 1. Tika 25. 4. 2011 at 9:36 - odgovori

  Obožujem domače sladolede in hvala za tale recept. Ko bodo trgovine spet odprte, ga preizkusim:)
  Sama večkrat naredim sladoled v multipraktiku na zelo enostaven način (recept: Dario Corteze): iz skrinje vzamem na koščke narezane banane in zamrznjene jagode ali borovnice. Še zamrznjene dam v multipraktik, dodam en deciliter sladke smetane in zmiksam: Najbolj naraven in zelo okusen sladoled je v trenutku pripravljen. LP Tika

 2. Tea Dora 25. 4. 2011 at 20:36 - odgovori

  o, super recept. Hvala. A funkcionira tudi z drugim sadjem, npr. jagodami? Za vse, ki ne marajo drobcev limonine lupinice? 😮

 3. mojca - mka 26. 4. 2011 at 15:38 - odgovori

  uh, tale recept bi ukradla, pa če bi ga z bodečo žico obdala… nisem sladoledoholik in če že, potem mora biti domač… no, tole probam. njaaaams!

 4. Gourmet forever 27. 4. 2011 at 20:28 - odgovori

  Tika, tale tvoja varianta z bananami in jagodičevjem se tudi pri nas zelo obnese. Mi ga sicer delamo kar z ožemalnikom Omega, s katerim sicer delamo sokce, a se odlično obnese tudi za kašice in sladolede – pride zelo kremast (svoje seveda naredijo banane) in mi niti ne damo nič smetane – je ekstra zdrava in lahka varianta sladoleda.

  Tea Dora, če ne maraš lupinice, jo z lahkoto izpustiš in dodaš le sok citrusov. Z jagodami pa ne vem, še nisem probala – če bi bile zmiksane in bi jih dodala po stepanju bi mogoče šlo, nisem pa prepričana, če bi bil sladoled čisto brez ledenih kristalčkov, kot pri tej varianri, ko sok že stepeš s smetano. Če boš probala, poročaj prosim…

  Mojca – mka, če jaz ne bi bila sladoledoholik, bi bilo super, ker potem sploh ne bi pojedla toliko sladkarij, tako pa… No ja, je pa vsaj domač, kar je pa tudi nekaj. Upam, da ti bo všeč. Sicer pa lahko sprobaš tudi tistega iz komentarja Tiki (samo sadje).

  Hvala vam za komentarje in obisk!

 5. majcha 2. 11. 2011 at 16:40 - odgovori

  Tole smo pa čez vikend preizkusili, sicer z navadno pomarančo, ker rdečih nikjer ne najdem in je res odlično. Naslednjič bomo pripravili z nekaj manj sladkorja, bo bolj po našem okusu. Sladoled je bil pa velik hit tako pri domačih kot pri gostih. Hvala za tale res odličen recept.

 6. Katarina 12. 1. 2012 at 18:20 - odgovori

  Kot velika oboževalka sladoleda bom tole definitivno pripravila … Me pa zanima, (tudi za kakšen drug recept bi potrebovala), KJE kupiti limone z neobdelano lupinico? Ne samo eko limone, ampak prav s konzervansi neobdelane limone? Nikjer jih ne najdem 🙁

 7. Gourmet forever 17. 1. 2012 at 19:32 - odgovori

  Katarina, kakor jaz poznam našo zakonodajo, mora biti na citrusih označeno točno, s čim so obdelane lupine. Pri eko/bio citrusih, ki jih ponavadi kupim pri sosedu, nikjer ne piše, da so obdelani s katerimkoli konzervansom. Upam, da nisem preveč naivna…

 8. Katarina 2. 2. 2012 at 16:06 - odgovori

  Najlepša hvala za odgovor, upam tudi jaz, da se vsi tega držijo. Za Hofer sem namreč zasledila, da sicer gre za bio/eko limone, kjer to napišejo, vendar je tudi tam lupina obdelana, vsaj z voski, da prepreči razvoj plesni in izsušitev … Žal pa ne vem, kako pravzaprav preveriti zadevo, preostane le, da zapuma, ali pa ne. Vsekakor si bo treba omisliti en "balkonski limonček", da bo uživanje bolj brezskrbno 😉
  Drugače pa (po)hvala za tako OKUSEN blog! 😀

Napišite komentar

Culinary journey by me