pomaran%25C4%258Dni+sladoled_1.jpg

Dan pred velikonočno nedeljo. Vsi pečejo potice, ki jih bomo potem jedli na vsakem obisku, začenši že danes, vsa stvar s poticami pa se lahko zavleče tja do srede ali pa četrtka, ko bodo nekateri še vedno mljaskali kakšno orehovo, ki so jo dobili od skrbnih babic. Sicer je bo zaradi izsušenosti potrebno že namakati v mleko, a nič zato – samo da zadeva ne gre v nič.

Nič nimam proti poticam, da ne bo pomote. Tudi sama jo zelo rada in velikokrat spečem, a mi nekako bolj sodi v božični čas, ko je zunaj mrzlo, doma pa se prileže vonj po sveže pečenih domačih dobrotah. Ko pa imamo zunaj dobrih dvajset stopinj, mi to opravilo in vonj nekako ne pašeta. Pa tudi vem, da bi jutri polno vsega, polno močne, težke hrane, zato si bomo danes za sladkanje in osvežitev privoščili domač pomarančni sladoled.

Tega je tako lahko pripraviti, da bi ga bilo škoda kupovati. Posebej pa zato, ker kupljeni vsebuje toliko škodljivih dodatkov, da ga je resnično greh jesti.

Tale sladoled je tako simpl, da bolj ne more biti. Poleg tega vsebuje le 3 sestavine in je brez jajc – joj, sploh ne vem, kako lahko nekateri v receptih za sladoled navajajo jajca – to mi res ne gre skupaj.

Takole gre: v posodo za stepanje sem iztisnila sok ene rdeče pomaranče in dveh limet, dodala naribano lupinico neškopljene limone in 170 g mletega sladkorja. Zadevo sem dobro premešala, da se je sladkor stopil. K temu sem dodala 6 dl smetane in stepla v rahlo zmes. Potem sem maso prelila v plastično posodico s pokrovom in dala v zamrzovalnik za kakšnih 5 ali 6 ur. Vmes sem lahko počela, kar me je bilo volja, saj mi sladoleda ni bilo potrebno premešati niti enkrat. Pa zato ni imel niti enega ledenega kristalčka, kot ga imajo ponavadi doma narejeni sladoledi. Nastala je kremasta ledena zmes z okusom po svežih dišečih pomarančah.

pomaran%25C4%258Dni+sladoled_2.jpg

Kot dekoracijo sem dodala še malo sesekljanih nesoljenih pistacij. Naredite ga! Ker je tako preprost in kremast. In seveda – naraven.

pomaran%25C4%258Dni+sladoled_3.jpg