regrat_1.jpg

Obstaja na stotine načinov, na katere si ljudje pripravljajo regrat, ki je ena od najbolj uporabnih pomladnih solat, saj je dostopna vsakomur, če le ima voljo do nabiranja in čiščenja te nazobčane rastlinice. Slednje je včasih lahko precej zamudno delo. Priznam – nisem ga nabirala. Dobila sem ga – od tašče. Tudi oprala ga je ona. Jaz sem ga le še oplaknila in narezala na malo manjše koščke, da nama ne bo kasneje ravno mastil celoten obraz.

Regrat največkrat uporabljamo v solatah in juhah, pražene korenine in njihovi izvlečki pa so kavni nadomestek. Vsebuje več vitamina A kot korenje.

Je diuretik, žene na vodo, laksativ, spodbuja odvajanje blata, holagog, spodbuja izločanje žolča, in antirevmatik, zdravi revmo. Po ljudskem izročilu se uporablja proti zastoju seča in ledvičnim kamnom, saj močni sečni tok potegne ledvični pesek s seboj, prebavnim motnjam in zaprtju zaradi lenega črevesja in slabega izločanja prebavnih sokov, saj pospešuje delo vseh izločevalnih žlez: v želodcu se izloča več kisline, v dvanajstnik pa se izceja več žolča iz jeter in sokov iz trebušne slinavke, žolčevodnim in jetrnim boleznim, tudi ob žolčnih kamnih, vnetju žolčnika, zlatenici in za lajšanje začetnih stopenj ciroze jeter ter mišičnemu revmatizmu, obrabljenim sklepom, ledvenemu useku in vnetju išiasa.

A pazite, kje ga nabirate. Regrat, ki raste ob cesti ali po špricanih travnikih sigurno ne vsebuje vseh teh koristnih snovi oz. jih vse ostale, slabe, zasenčijo.

slanina_1.jpg

Ponavadi smo regrat jedli s krompirjem, tokrat pa sem se odločila, da sprobam nekaj novega. Poleg še toplega krompirja, ki sem ga grobo pretlačila, sem na regrat dodala še na tanko narezano, popečeno (samo v teflonki, brez maščobe), prekajeno slanino. Vse ostalo je bilo povsem klasično: česen, bučno olje, jabolčni kis in sol. Kombinacija česna in pancete (prekajene slanine) je bila vrhunska. Skupaj, z zlitjem krompirja, regrata in bučnega olja je bila to zmagovita večerja.

Še ga bomo jedli!

regrat_2.jpg

Res me zanima, na kakšne načine regrat pripravljate drugi. Pišite in zaupajte svoje recepte.