pecena-polenta_2

Včasih res dobim najboljšo idejo za kuhanje tako, da pregledam hladilnik in stvari, ki jih imam doma ter jih je potrebno porabiti. Tokrat sem od zelenjave našla 2 bučki, 2 rdeči papriki, 2 paradižnika in eno veliko belo čebulo. Dolgo že nismo jedli pečene polente – od lanskega poletja – pa tudi zadnjič sem kupila eno tako fino – biološko pridelano, pa še nadzorovano brez glutena. Seveda koruza ne vsebuje glutena, a v proizvodnjah, kjer pakirajo tako pšenični kot tudi koruzni zdrob se nikoli ne ve.

Poleg tega sem imela tudi kar nekaj rukole, motovilca ter berivke različnih barv – ravno prav za velik skledo solate. Po vrhu solate, ki sem jo tudi tokrat naredila s francosko polivko sem potresla še nekaj kalčkov mungo fižola in redkve Daikon.

Najprej sem na oljčnem olju popražila na centimeter debelo narezano čebulo. Pravzaprav sem vso zelenjavo narezala na malo večje kose. Ko je čebula posteklenela, sem dodala bučke in ko so te dobile barvo še rdečo papriko. To sem nekaj časa mešala in nato dodala še paradižnik, nekaj strokov česna, solila, poprala in dodala baziliko. Po parih minutah sem zadevo odstavila z ognja. zdaj je bila na vrsti polenta. V osoljen krop sem zakuhala polento in močno mešala nad ognjem 2 minuti, nato pa odstavila. Dodala sem žlico masla in žlico creme fraiche (tole je res dober recept za pripravo domače variante – od “Napota”).

Polento sem lepo razgrnila po glinenem pekaču, ki sem ga namazala z maslom, nanjo pa razporedila pečeno zelenjavo in hop v pečico. Po dobrih 20 minutah, sem po vrhu potresla še s parmezanom in posula pinjole.

pecena_polenta_1

pecena_polenta_3

pecena_polenta_5

Odlično je bilo. S pridihom poletja, Italije, morja… Čas se je kar ustavil.