Slika 150

Goveji file s kalčki munga, leče in gorčičnih semen

 

Slika 147

Porova kremna juha s krompirjem

 

Skuhati nekaj nedelji primerno, pred kosilom pa odteči 10 km. Vsekakor bi bilo zelo priročno pripraviti tipično nedeljsko kosilo – goveja juha, pražen krompir, govedina iz juhe in solata, a toliko manj prijazno jedcu. Seveda o takšni varianti niti razmišljam ne. Mi je pa v veliko pomoč to, da se odločim, da bo tokrat samo Menu 1, brez otroških in azijskih različic.
Porovo juhico s krompirjem – seveda kremno – oba obožujeta. Tudi dragi. O juhi torej ni dvoma. Na malo olivnega olja z maslom popražim narezan por, toliko da se zmehča, nato zalijem z vodo in ko zavre dodan nekaj narezanega krompirja, solim in popram. Ko je krompir mehek vse skupaj pretlačim s paličnjakom, dodam še malo smetane in voila. Njami.

Kaj pa naprej? Vsekakor se držim načela, da hrane ne mečemo stran oz. da se vsaj potrudimo najprej porabiti tiste stvari, ki so hitreje pokvarljive… V hladilniku imam še ravno en sir Raclette, tisti, ki se peče v pečici v lični leseni posodici in tako zelo paše h krompirju. Ja, krompir bo sigurno na meniju. Ampak kakšen. Spomnim se, da sem nekje zasledila idejo, ki bo verjetno vsaj mlajši polovici naše družine zelo všeč – pomfri iz pečice – torej brez namakanja v olju. Mogoče bo moral biti pa ta meni včeraj, ko smo imeli goste, ki so bolj za klasiko.
Krompir narežem na paličice – kot za pomfri in jih razprostrem po pekaču, na katerega sem položila peki papir. Krompirčki morajo stati dovolj narazen, da se ne bodo kuhali, ampak zapekli.

Slika 149

Zapečen, brez olja

 

V zamrzovalniku imam še ravno nekaj mesa, ki ga je potrebno porabiti – polovico piščančjih prsi in nekaj malega pljučne. Otroka bosta belega, midva pa rdečega. Belo meso položim v paketek, ki sem ga pripravila iz alu folijo, dodam korenje in koromač, sol, poper, malo belega vina in košček masla. Dobro zaprem in vse skupaj potisnem v pečico. tako se mi v pečici peče krompir in meso z zelenjavo, pa še sirček bom dodala ob koncu. Pljučno pa bom na hitro popekla na ponvi, do mediuma.

In ker so moji kalčki začeli tako pridno rasti, jih bom danes porabila za to, da kosilo ne bo čista klasika. Pa še pasalo bo.

Zraven pa zvrhana skleda solate: rukola, berivka, motovilec z bučnim oljem.

Odlično je bilo!