Če ne ješ več kot leto dni nobenega sladkorja v kakršnikoli obliki, razen iz svežega sadja in občasno kakšen datelj kot del presne sladice, potem se ti okus res toliko spremeni, da ti je lahko celo ananas zdi za odtenek presladek – OK, v tej tortici je bila sladkorna protiutež nekoliko bolj kisla jagodna krema (pač res še ni sezona pravih jagod), zato je bila suma sumarum tortica uravnoteženo in pregrešno dobra.

Videz tortice pa se mi zdi tako pomladanski, da jo moram deliti z vami.

 

SESTAVINE (premer 20 cm):

  • 200 g  mletih mandljev
  • 100 g datljev
  • 2 žlici (presnega) kakava
  • 400 g indijskih oreščkov
  • 200 g jagod
  • 200 g ananasa
  • 100 ml kokosovega olja
  • sok 1 limone
  • mleta vanilija

PRIPRAVA:

Datlje za nekaj časa namočimo v vroči vodi, da se čim bolj omehčajo – svežih seveda ni potrebno namakati. Je pa vsekakor pomembno, da imate zmogljiv blender, ki bo datlje uspel zmleti v gladko pasto. Datljevo pasto zmešamo z mletimi mandlji – ker so mleti, jih seveda ne namakamo in s tem pri prihranimo nekaj časa in potem tudi dela z mletjem. Jaz vedno dodajamo še nekaj vode, v kateri so se namakali datlji ter seveda kakav. Torta se bo lepše rezala, če že v tortno dno dodamo žlico ali dve kokosovega olja. Maso naložimo na dno tortnega modela.

Za ananasovo kremo v blenderju zmiksamo ananas, dodamo polovico limoninega soka in polovico indijskih oreškov ter dobro zmeljemo do gladkega. Na koncu dodamo še polovico stopljenega kokosovega olja in še miksamo, da dobimo lepo, skoraj mousse kremo. Kremo prelijemo čez tortno dno in damo takoj v hladilnik.

V vmesnem času naredimo jagodno kremo. Za jagodno kremo v blenderju zmiksamo jagode, dodamo vanilijo, polovico limoninega soka in drugo polovico indijskih oreškov ter dobro zmeljemo do gladkega. Na koncu dodamo še polovico stopljenega kokosovega olja in še miksamo, da dobimo lepo, skoraj mousse kremo. To kremo prelijemo čez ananasovo in damo torto nazaj v hladilnik.

Torto po želji okrasimo in pustimo v hladilniku počivati vsaj 3 – 4 ure. Vedno pazimo, da je torta na hladnem, da ostane lepo čvrsta.

Ste tudi vi eden tistih, ki imajo še vedno predsodke pred presnimi sladicami? Mislite, da te ne morejo biti okusne? Tudi jaz sem bila – dolgo časa – dokler se jih nisem lotila pripraviti sama. Zdaj jih ne zamenjam za nič…. morda kvečjemu za kakšen res dober italijanski sladoled 😉