Če bi lahko, bi jedla vse po vrsti, brez omejitev – takšnih in drugačnih. Tudi brez predsodkov. A žal ni vse tako, kot bi si človek želel. Zato nekateri ne smemo jesti določenih stvari iz zdravstvenih razlogov, ker nam škodijo, nekateri pa se določenim živilom izogibajo iz takšnih in drugačnih prepričanj. Mednje sodijo tudi vegetarijanci, še posebej pa vegani, ki ne jedo prav ničesar, kar je živalskega izvora. Zase lahko rečem, da se mi zdi z vidika okusa lažje izogibati glutenu kot pa živilom živalskega izvora, saj bi lahko, malo v hecu, malo pa tudi zares, zase rekla: “butter is my middle name”;-)
rizev-puding-z-mandljevim-mlekom_2_web

A je treba včasih pripraviti tudi kakšno stvar brez meni osnovnih živil – govorim o veganski sladici. No, v bistvu bi lahko bila ta sladica tudi veganski zajtrk, saj gre za naš dobro poznani mlečni riž, ki pa to tudi ni. Bolje se mu poda ime puding (kot sicer to jed opisujejo Angleži), saj je tudi ohlajen in prekrit z debelo plastjo malinove marmalade, kar je pa že precej podobno pudingu, ne?

Pa sem še šla malo razgledat po trgovinah, kaj imajo na voljo veganskega. Pri tem moram poudariti, da sem želela pripraviti nekaj takšnega, kar bo tudi meni všeč – in pri tem ne bom skrivala, da nisem ravno navdušenka veganske prehrane. Od soje imam namreč še najraje sojino omako, salame in siri v veganski različici pa niso najbolj moje področje. Malo sem raziskovala, na koncu pa se odločila, da pripravim rižev puding, ki ga obožujem, a namesto mleka in smetane sem uporabila mandljevo mleko. Delala sem ga že sama, tokrat pa sem uporabila kupljeno različico znamke SPAR Veggie. Končni izdelek je bil prav zares okusen. Tako kot zajtrk, ki te nasiti za cel službeni del dneva, kot za sladico. Celo spenjeno mleko za kapučino mi je uspelo pripraviti iz preostanka mandljevega mleka.

rizev-puding-z-mandljevim-mlekom_1_web

SESTAVINE:

  • 150 g riža za narastke (kratkozrnat, okroglozrnat riž)
  • 8 dl SPAR Veggie mandljevega mleka
  • 2 pesti sesekljanega kokosovega čipsa
  • 30 g rjavega sladkorja
  • ščepec soli
  • 3 zrna kardamoma
  • malinov džem

PRIPRAVA:

Mleko, sladkor, kokos, sol in zdrobljena semena kardamoma segrejemo do vretja in dodamo riž. Riž počasi skuhamo do mehkega. Mlečni riž mora biti precej redek, zato po potrebi prilijemo še malo mleka.

Rižev puding nadevamo v skodelice ali kozarce in v hladilniku dobro ohladimo. Po vrhu nadevamo nekaj žlic malinovega džema.