Panna cotta brez želatine

Moj klasičen recept za panna cotto vsebuje želatino, a me je nekoč bralka mojega bloga pobarala, zakaj ne naredim prave italijanske želatine, ki ne vsebuje želatine. Sicer malo začudena, a vedoželjna sem začela iskati informacije o avtentični italijanski panna cotti in seveda sem morala recept tudi preizkusiti. Nekateri ljudje imajo predsodke glede želatine, nekateri tudi pred raslinsko različico agar agarja – zato vam tokrat ponujam še tretjo različico – panna cotto, ki je zgoščena z jajčnim beljakom. Za protiutež sicer nežne kuhane smetane sem uporabila zgoščeno rabarbaro v obliki bombona in nekaj svežih malin za dodatno ostrino kislino.

SESTAVINE:

  • 500 ml smetane
  • 2 žlici sladkorja
  • vanilijev strok
  • 150 g jajčnega beljaka (od približno 5 jajc)
  • 300 g rabarbare
  • 3 žliice sladkorja
  • maline

PRIPRAVA:

Smetano skupaj s sladkorjem, postrganim vaniljevim strokom in preostankom stroka segrejemo do vretja in odstavimo ter nekoliko ohladimo. Vanilijev strok odstranimo. Beljake na hitro z vilico stepemo, vendar le toliko, da izgubijo svojo sluzavost in postanejo nekoliko bolj vodeni – na noben način pa se ne smejo speniti. Beljake ob stalnem mešanju umešamo v smetano in vse skupaj prelijemo v skodelice za panna cotto. Skodelice prestavimo v pekač, v katerega do polovice višine skodelic natočimo vrelo vodo in vse skupaj prestavimo v pečico, segreto na 140 stopinj Celzija ter kuhamo približno 2 uri.

Za rabarbarine bombone očistimo rabarbaro, jo narežemo na manjše kose in skupaj s sladkorjem kuhamo toliko časa, da želira. Rabarbaro zmiksamo in precedimo skozi gosto sito ter pustimo, da se ohladi. Ohlajena bo toliko gosta, da jo bomo lahko na krožnik s pomočjo dresirne vrečke nabrizgali kot bombone.

panna-cotta-gelatin-free_1_web

Meni osebno je sicer ljubša tista moja klasična izvedba, pri čemer res nikoli ne razmišljam o tem, da se v njej skriva želatina in iz česa je ta izdelana. Preprosto nočem. Kadar jo jem, je to zame kuhana smetana z nekaj opojne vanilije in s kakšnim okusnim sadjem za popestritev nežnosti. Za protiutež. To je to. Tudi, ko jem meso, ne razmišljam o tem, da jem recimo kravo. Nočem. Jem zelo okusno meso, hrano, sestavino. In pika. Pa vi? Imate predsodke? Vas kakšna sestavina v hrani posebej moti?